[外置硬碟] [開箱] Hitachi TOURO MOBILE PRO2.5" USB 3.0 / 7200 rpm / 1T

小弟因去讀書..外國又有個朋友所以一次過買2個拎過去
2.5"就好似只係得呢隻係7200RPM 所以就買左呢隻
大約買左千三蚊

開左

說明書  usb3.0線

有小小似iphone咁..前黑後黑

插著左

可用容量 931GB

測試: 平台 Y580 laptop
CPU: I7 3630QM
ram:16g ddr3 1600 kingston

師兄正呀 !

師兄正呀 !
1388 發表於 2013-5-6 20:19

其實計番幾抵玩

我琴日都岩岩買左呢隻

我琴日都岩岩買左呢隻
sfxcpro 發表於 2013-5-6 20:50

速度方面真係算有番咁上下..岩岩放左自己既相個D入去

岩岩放左自己既相個D入去
zxcvzxcvb 發表於 2013-5-6 21:19

Ching 有幾樣想問 ~~

1) 新買番來已預設 NTFS ? 因未用過 Hitachi

2) 你有冇安裝佢個自動備份及雲端儲存,如有好用嗎 ?

3) USB 插口供電有冇不足 ? 因 7200 轉諗佢會食電啲

4) 運轉時震動大嗎 ? 因轉數高    THZ   

Ching 有幾樣想問 ~~

1) 新買番來已預設 NTFS ? 因未用過 Hitachi

2) 你有冇安裝佢個自動備份及雲端儲 ...
imax 發表於 2013-5-7 01:29

1) 新買番來已預設 NTFS ? 因未用過 Hitachi 係呀..一插即用..佢預設係for pc(當然mac都用得)

2) 你有冇安裝佢個自動備份及雲端儲存,如有好用嗎 ? 有...但只送3gb 暫時我都懶得用住haha 但應該禁個制就放上去都幾易用

3) USB 插口供電有冇不足 ? 因 7200 轉諗佢會食電啲 咁又唔覺...我laptop插3.0位 供電夠用

4) 運轉時震動大嗎 ? 因轉數高 基本上唔多覺佢有震動 傳輸時佢粒藍燈閃閃下囉

回復 6# imax
回復 7# zxcvzxcvb
1. Most generic HDDs are NTFS preformatted, if you need exFAT support you'll have to do it yourself

2. No point using these bundled cloud backup service... forget it for now

3. Depends on connection... Some USB3 enclosures have good power management, but other don't and may require Y cable to solve the problem
So just in case, get a USB3 Y cable

4. Shouldn't be a problem if the HDD is laid flat

幾抵玩唔錯
我自己都買左隻入手

幾抵玩唔錯
我自己都買左隻入手
CCSGOR 發表於 2013-5-9 20:06

是呀!

我都有隻在手,Backup 過料一流!