[外置硬碟] 我想問以下3隻外置3TB大家推邊隻???

1. WD WDBACW0030HBK 3.5" 3TB USB3.0 My Book Essential w/Encryption External HDD 內建加密功能

2.Seagate Backup Plus STCA3000300 3.5" 3TB USB3.0 (黑色) Desktop Drive

3. Seagate Expansion 3.5" 3TB USB3.0 Desktop Drive STBV3000300       

2同3有咩分別????

我唔洗加密, 唔洗特別高速, 主BACKUP野

唔該

1,2要比電, 3唔洗,
如果要拎出街, 3就方便D

唔洗的話1,2基本上冇咩分別, 睇你個人主觀感受

有錯請指教

回復 1# chris_

2同3分別係
Seagate Backup Plus 會跟seagate backup software,不過我覺得唔好用
另外Backup Plus可以另買配件換個座,將外置Harddisk變成其它介面(e.g. FireWire® 800/USB2.0, Thunderbolt,etc). 以前backup plus 用7200rpm internal hdd.不過現在好似轉晒5900rpm hdd,
所以一般backup,用返expansion都夠

1,2要比電, 3唔洗,
如果要拎出街, 3就方便D

唔洗的話1,2基本上冇咩分別, 睇你個人主觀感受

有錯請指教 ...
lky2004 發表於 2013-11-28 23:44

乜3係唔洗比電咩??? 點解我用果隻要插電至推到 ....

1. 果隻有硬野加密 .... 如果自行打開外殼 ... 入面乜都冇曬 ....
2. 果隻跟左backup software ... 一插腦會安裝程序做backup .... 可有可冇 ....
3. 果隻 ... 乜都冇 .... 硬盤一隻 .....
3.5hdd一定要插火牛比電 ....

1. 果隻有硬野加密 .... 如果自行打開外殼 ... 入面乜都冇曬 ....
2. 果隻跟左backup software ... 一插腦 ...
hksuper911 發表於 2013-11-29 14:57

加密軟件....自動備份, 唔想用都可移除喔, 無須為呢樣而放棄選擇 ~~  

加密軟件....自動備份, 唔想用都可移除喔, 無須為呢樣而放棄選擇 ~~   ...
imax 發表於 2013-11-29 21:24

硬件加密 ... 係一定有 ... 你唔想用 ... 只有唔買 ....
備份軟件 .... 最後味被迫辰要加錢 ....

回復  chris_

2同3分別係
Seagate Backup Plus 會跟seagate backup software,不過我覺得唔好用
另外Backu ...
itpeanut 發表於 2013-11-29 02:13

我想問2號個隻, 即係上圖呢隻, 下面咪有個插座既, 咁如果我買2隻, 咪可以整係插個座就換到另一隻硬碟好似方便D???

2. 果隻跟左backup software ... 一插腦 ...
hksuper911 發表於 2013-11-29 14:57

嘩... 咁1唔洗諗, 我最怕隻盒壞左拎唔返入面資料, 我希望就算隻盒壞左硬碟冇盒我都可以自插線拎得返D資料, 咁2以似好D喎, 我想問佢係唔係一買就有埋下面個座架??

同埋我想問2號, 如果盒壞左, 我第時係唔係可以自拆出黎插返SATA線都拎得返D野?

加密軟件....自動備份, 唔想用都可移除喔, 無須為呢樣而放棄選擇 ~~   ...
imax 發表於 2013-11-29 21:24

果隻有硬野加密 .... 如果自行打開外殼 ... 入面乜都冇曬   制唔過