[外置硬碟] 8TB 外置 HDD 買邊隻好

主要想試用WD
但WD有
WD My Book
WD Elements

哪一隻好?

又或者
Buffalo DriveStation Axis Velocity 6TB  ?
Buffalo 香港少有又好像沒有8TB....

Transcend 我從沒用過....不知好不好

以前一直用Buffalo 平安無事

但近年用SEAGATE發現很快有問題

我主要放影片和相片 但常常存取
我只想傳送速度快及想救資料容易D
Buffalo和WD行貨的保養好不好?

WD MY BOOK 啦,靜,平。

Just bought WD MyBook 6T for Magic TV。。。。。so far so good。。。

Just bought WD MyBook 6T for Magic TV。。。。。so far so good。。。
ccc123 發表於 2019-1-27 10:21

我都係 mybook 8t 錄電視

不過係 h7s

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

我主要放影片和相片 但常常存取
我只想傳送速度快及想救資料容易D
ahyu 發表於 2019-1-27 09:29

見到你講呢句就火滾
想救資料容易啲係買多隻HDD嚟做備份,而唔係買隻救資料容易啲嘅HDD!
已經成日喺HKEPC叫人唔想救資料就做好備份,但仍然有人鐘意送錢比數據恢復公司洗。
Buffalo和WD行貨的保養好不好?
ahyu 發表於 2019-1-27 09:29

全部牌子嘅HDD保養條款只係保隻碟,只會同你一換一,唔包拎返啲Data出嚟。

WD MY BOOK 唔錯

MG05吧! 5年保 (不保data)

MG05吧! 5年保 (不保data)
chocostang 發表於 2019-1-28 09:49 AM

師兄, 樓主要外置硬碟, MG05.... 要加盒, 加錢....先得喎

G tech G-drive

回覆 5# harryytm
師兄息怒
主要的2TB已備份

但一共20TB全再備份好貴 (窮人QQ。。。糧尾中 等出糧再想想)