[記憶卡] 話說我張ADATA 64G MicroSD壞咗......整完又開箱測試

舊post重溫:
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2205543

當年買嗰張MicroSD,用咗三年半左右就打柴。
見寫住係永久保養,我就試下攞去big1嗰度整。(宜家ADATA轉咗由big1直接代理)
讀卡器冇壞,不過我都係連埋讀卡器&舊包裝一齊塞俾佢地。
等咗兩個幾月,終於整好......好似係直接換咗新卡? (咪心急,睇埋落去先)

全新未拆封!
打開攞張卡同埋個讀卡器出嚟睇下先!

嗯......好似冇咩特別?

......嗯?

讀卡器USB上面嘅刮痕好熟悉......應該係我原本嗰個,我諗係佢地check過冇壞之後就咁塞落去新包裝入面。
果然係維修,check得好認真......仲特登幫我pack返舊嘅讀卡器落去,好有心......
跟住張卡嘅觸點又有使用痕跡......唔通係二手卡?
都有可能只係檢查過張卡有冇壞啫......

宜家換咗部有USB3.0 port嘅電腦,終於可以測試極限速度啦。
新卡標示速度係最高50MB/s。(應該係指read)
測試用ugreen嘅USB3.0鋁殼款讀卡器。

......用mydisktest測試,讀寫表現直接爆表。

用CrystalDiskMark測試,read最高去到81.13MB/s,write最高43.23MB/s,都算幾快。

以前憶智代理,拎去即場換包新畀我,連簽收都唔使

回復 1 #hk133

其實你張咭壞乜 ?

用廠方軟件整得到 ?

回覆 3# imax

張卡可以read但唔可以write
    我諗應該整唔到,所以佢地換咗張卡俾我。

回覆  imax

張卡可以read但唔可以write
    我諗應該整唔到,所以佢地換咗張卡俾我。 ...
hk133 發表於 2019-3-27 14:34

你話二手咭 ? 圖中金手指又多花痕仲以為廠方用軟件修復  

回覆 5# imax

應該係二手卡,除非佢地真係咁得閒,用軟件整好舊卡之後仲特登換埋正面嘅印刷圖案。

回復 6 #hk133

我以前張 adata 發高熱而死,摸佢辣手