[其他] 想買隻外置盒黎做BACKUP

家中有隻spare 用 的 256G 7mm SSD (少用) ,
想買個質量好少少的外置盒,改用作BACKUP野,
Tape C/USB 3.0哪種會較好 (是否換線可變換)
有冇型號推介?

唔該哂師兄。

家中有隻spare 用 的 256G 7mm SSD (少用) ,
想買個質量好少少的外置盒,改用作BACKUP野,
Tape C/USB 3.0 ...
big_nature 發表於 2019-9-28 14:37

ching睇吓呢隻啱唔啱,Transcend StoreJet 25S3

尼隻好呀!唔該晒師兄。

星期一出ssp睇下,
價錢唔太貴就帶佢番屋企。

尼隻好呀!唔該晒師兄。

星期一出ssp睇下,
價錢唔太貴就帶佢番屋企。 ...
big_nature 發表於 2019-9-28 19:17

一百蚊左右,我買個陣$110,但係之後有ching係黃金買90蚊

回覆 4# patklchung

真係唔該晒師兄,
決定買尼隻了。

先前諗住買Orico 平平地用住先(約90元膠売)
Transcend 尼隻鋁売幾靚仔,正!

見師兄條link 係USB 3.0 接USB 3.1 Tape C(盒位).
但price .com果度資料係USB 3.0
是否有新舊款呢?

我隻SSD 係crucial M550 256G,
係上代產品,用USB 3.0都OK了!
但有新希望買新。
見條link規格如下:

回覆  patklchung

真係唔該晒師兄,
決定買尼隻了。

先前諗住買Orico 平平地用住先(約90元膠売)
T ...
big_nature 發表於 2019-9-29 11:20

有新舊款,宜家賣個D係新款USB 3.1,我買個隻都係新款

回覆 7# patklchung

謝謝資料.

師兄買左幾耐?
好用嗎?

午飯後會出去買!

回覆  patklchung

謝謝資料.

師兄買左幾耐?
好用嗎?

午飯後會出去買!
big_nature 發表於 2019-9-29 11:37

買咗約十個月,非常好用,呢隻係用ASM1153E晶片,支援UASP,兼容度高,而且非常穩定

如果係我自己用 , 我會買個 Type-C 頭的
畢竟依家手機都轉緊用 Type-C 頭 , 可以共用線 , 唔駛成屋唔同類型既線要周圍搵