[外置硬碟] Century硬碟盒邊款支援S.M.A.R.T.

我睇中呢款10bay
http://www.century.co.jp/products/crst1035u3is6g.html

呢家用緊century 4bay,但係睇唔到smart狀態
想知有邊款支援?
要直接用到hd tune pro+crystaldiskinfo查

我都想知 買o左隻2BAY都係睇唔到

無理由硬碟盒會睇唔到 SMART,我全部硬碟盒都可以直接用 CrystalDiskInfo 查到。

樓主同 2 樓 你地出問題嘅係咩硬碟盒咩 OS?

同問, 另外想支援埋sleep hdd
我用緊隻Sharkoon都係睇唔到

同問, 另外想支援埋sleep hdd
我用緊隻Sharkoon都係睇唔到
KinChungE 發表於 2019-11-8 09:47

Sleep 嘅話要個盒嘅 Firmware 有設定先得,不過我會用 smartctl 去設定,唯一煩啲係每次開機都要 Set 一次。

Sleep 嘅話要個盒嘅 Firmware 有設定先得,不過我會用 smartctl 去設定,唯一煩啲係每次開機都要 Set 一次 ...
harryytm 發表於 2019-11-8 09:50

我用緊果隻係唔插usb cable都照著哂D hdd

我用緊下列嘅盒 / Docking,全部喺 Windows 10 都可以直接用  CrystalDiskInfo 直接睇到 SMART。
HornetTek HT-3403-J3C
Century CRCM535U31CIS
Century CRSJ535EU3S6G2
Unitek Y-3026
Unitek Y-1092
Unitek  Y-3363

我用緊果隻係唔插usb cable都照著哂D hdd
KinChungE 發表於 2019-11-8 09:51

試下用 smartctl 去設定個硬碟 idle 自動停轉,例子:

smartctl -s standby,120 pd2

120 代表 10 分鐘
pd2 代表 Disk 2,喺 Windos 10 Task Manager 有得睇,又或者用 Disk Management 睇又得

試下用 smartctl 去設定個硬碟 idle 自動停轉,例子:

smartctl -s standby,120 pd2

120 代表 10  ...
harryytm 發表於 2019-11-8 10:05

我果隻完全睇唔到SMART, 所以不適用

我睇中呢款10bay

呢家用緊century 4bay,但係睇唔到smart狀態
想知有邊款支援?
要直接用到hd tune pro+cry ...
a39g99 發表於 2019-11-7 17:53

我試過買 CRST1035U3IS6G 嚟用同底板 (GA-Z77X-UP5 TH) USB 3.0 唔夾,完全睇唔到啲 HDD,即日拎返鋪頭換咗做 CRCM535U31CIS 之後用到而家。