[其他] 舊HARDDISK處理

小妹家中閒置咗幾隻舊HARDDISK, 同埋外置2.5寸HARDDISK
每隻容量大約係200-500 GB左右
冇用但又唔想就咁推填
請問有冇好啲嘅處理方法?

Hitachi 500GB 3.5

WD 250GB 3.5

WD 200GB 3.5

唔知係咪segate 160GB 2.5

imation 唔知入面咩牌子 500GB 2.5

[HOLD]Buffalo 1TB 3.5?

性能唔知
但我delete到嘢同format到咁

由討論變咗FREE嘢
擺喺屋企我又真係冇用
一係要插電,一係想佢再細部啲
我最近想買條NVME+TYPEC CASE
所以呢 都小妹都想拎返少少津貼
咁啦 FREE就唔喇 價錢隨心啦
你俾幾多我都收嘅 初衷都係想環保啫
屯天元優先 事關唔洗拎住佢哋返工
方便入嚟交收嘅都優先
可能都要放工後或星期六日
其他地點另議

送給有需要人士

先用垃圾files塞爆隻hd 兩次,
先好比人。

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# addis

你可以擺呢到既交收區/Dcfever/carousell賣,
hdd現在仲有人要,但價錢真係唔高,
清除曬入面每隻HDD資料,格式化幾次,
再用軟件HD Tune Pro 5.6全面掃描一次,
多數d人買2手hdd要睇hdd健康情況,
就要用軟件掃1次d人先敢買.

而家咁細既HDD 好難賣得出.賣得出都唔超過3位數字.又要約交收...
所以如果入面存過好重要既DATA就將來燒毀.
如果無一係送人一係當廢鐵賣

用嚟 Backup Steam Library或者Windows

先用垃圾files塞爆隻hd 兩次,
先好比人。

kinkong80 發表於 2020-8-26 16:04

用dd去fill random會唔會仲簡單
Windows都有dd用

用diskpart其中一個功能clean all,去做全碟fill zero

放相的抄三四個備份是需要,把其中一個備份放到其它地方