[外置硬碟] External hard disk 線 傳統USB vs Type-C...

請教,

剛買了一個 WD 2.5" external hard disk,
發覺跟機線依然是 傳統大USBport,
而並不是 Type-C細USB port,

1) 會否預期來緊 external hard disk
跟機線會逐漸變成 Type-C 線?

2) 因為 notebook 上面的 傳統USB ports
不夠用。所以想插 external HD 去
Type-C 細port, 可以自己另外再出面配買條
Type-C(to hard disk) 線嗎?
線普遍有得買和便宜嗎?

3) 如果有,買過成條線速度穩定應該好多
adapter (hard disk to 傳統USB to USBtypeC) ?

可以買條綫,但係注意街邊尤其是賣手機零件啲舗頭賣嘅好多Type-C綫只係行到USB 2.0
最好去電腦舗買,問明用到USB 3.0嘅綫

可以買條綫,但係注意街邊尤其是賣手機零件啲舗頭賣嘅好多Type-C綫只係行到USB 2.0
最好去電腦舗買,問明用 ...
smoke_cheese 發表於 2020-11-15 13:01

Thx

首先想問你隻外置硬碟係咩頭先

Source: https://www.iofast.com/product_info.php/products_id/13646

如果係 USB 3.x micro B 嘅話腦場有 USB 3.x 嘅 micro B 轉 Type C 線

Source: https://www.belkin.com/th/p/P-F2CU031/

另外喺腦場好易搵到呢種 USB 3.x Type A to C 轉頭

Source: https://www.gadgets4geeks.com.au ... ector-adapter-black

再另外如果你電腦本身只有 USB Type A 而個硬碟係 Type C
建議你直接買條 USB 3.x 嘅 USB 3.x Type A to C 線
SSP 腦場嘅亦唔難買到

2) 因為 notebook 上面的 傳統USB ports
不夠用。所以想插 external HD 去
Type-C 細port, 可以自己另外再出面配買條
Type-C(to hard disk) 線嗎?
線普遍有得買和便宜嗎?
red_devil 發表於 2020-11-15 12:11

你所謂傳統 USB ports 正式叫做 USB Type A
如果你部硬碟係 USB Type C 而部電腦又有 Type C
腦場有 USB 3.x 嘅 Type C to C 線賣
多數 $5x

當然如果你要用埋嚟 PD 叉 Notebook(部機要支援 PD 充電先得)
可以買 Verbatim 嗰隻 USB 3.2 Gen 2 Type C to C PD 100W 線
行到 USB 3.2 Gen 2x2 20 Gbps
用嚟 PD 充電部 Laptop 最高去到 100W
不過呢條比較貴要 $9x

回覆 4# harryytm

謝資料,

剛睇左我幾個唔同牌子 HD 既跟機線插頭,全部都應該係一樣
Micro-B USB 3.0

想插 notebook 上面既 Type-C port, 目前部 notebook 好似未有 PD,
但見新出既 notebook 都越普遍開始有 PD, 謝提示....

目前 PC type C 普及度有限
重有好多舊機行緊