[外置硬碟] 請問3TB 或以上容量的外置HDD, 冇C/PMR?

我見seagate 寫SMR
WD 冇提

via HKEPC Reader for Mi 9T

3.5" 大把
2.5" 冇, 應該全部停左產
依家想要2.5" 1T pmr 都搵唔到

做吓backup/抄嘢機過機,用SMR無所謂
要快就直上SSD

3.5" 8TB 以上應該絕大部份都係CMR
2.5" 無

2.5"不如用 SSD 啦.

chpyeung 發表於 2021-3-10 12:33

講得啱

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

chpyeung 發表於 2021-3-10 12:33

未必SSD就一定好
如果一次過大量data寫入, 平價SSD會跌速跌到仲慢過HDD, 甚至會freeze
CMR HDD冇呢個問題

未必SSD就一定好
如果一次過大量data寫入, 平價SSD會跌速跌到仲慢過HDD, 甚至會freeze
CMR HDD冇呢個問題 ...
KinChungE 發表於 2021-3-11 08:40

SMR HDD 除非要重新疊軌,否則也不會突然慢速。
SMR可以當CDRW,一直加野,唔改野,用到盡都唔駛疊軌。要改野做XX,什至寜可Format重抄,也不想執軌。

SMR HDD 除非要重新疊軌,否則也不會突然慢速。
SMR可以當CDRW,一直加野,唔改野,用到盡都唔駛疊軌。要 ...
hoho1986 發表於 2021-3-11 09:26

一個file就係
一堆零碎file要不停update table都係超級慢
慢到一秒只write到幾個file

之前都有TOSHIBA canvio 3TB  上個月連台灣都無晒