[查詢] Lenovo IdeaPad S10 電池沖電時間

小弟今日入咗手...

我想問下個battery pack fully charge大約要幾耐架?

我見個indicator仲係黃色... 係咪即係仲charge緊呢?

Fully charge之後個indicator係咪會轉綠色架?

謝謝各位師兄解答~

原帖由 b i T c h | S * 於 2008-12-26 03:39 發表
小弟今日入咗手...

我想問下個battery pack fully charge大約要幾耐架?

我見個indicator仲係黃色... 係咪即係仲charge緊呢?

Fully charge之後個indicator係咪會轉綠色架?

謝謝各位師兄解答~
我部s10滿電會轉藍色   我兩個電池都係差到轉藍色就用

唔該哂所有師兄~

叉緊橙色燈
叉完藍色燈

攪咗成晚諗住裝個Windows XP Pro入部S10... 用USB stick裝,點知裝極都出blue screen...

後尾諗住係自己唔識整到個USB stick bootable with Windows XP Pro installation... 太累啦攪左成晚... 結果去咗訓...

訓醒我都仲係唔甘心... 即刻出去買個external optical drive用嚟裝個Windows XP Pro... 結果又係出blue screen... 真係好灰...

後尾call個IT friend求救... 佢同我講...

你隻Windows XP Pro要係SP2或SP3先可以裝到落你部S10架!!!

原帖由 b i T c h | S * 於 2008-12-26 17:33 發表
攪咗成晚諗住裝個Windows XP Pro入部S10... 用USB stick裝,點知裝極都出blue screen...

後尾諗住係自己唔識整到個USB stick bootable with Windows XP Pro installation... 太累啦攪左成晚... 結果去咗訓...

訓醒我 ...
正常 winxp pro/home SP3 oem cd 應該裝到

參考
1. bios set boot 1 SATA HD 手指一定要係 SATA HD 後面
2.開機 按F12 boot menu 選 USB-CDROM (USB手指 xp home oem iso) format C:
3.用 NTFS(快速) 格式 C:
4.裝完windows 後裝返 one key recovery 就可以
記住唔可以 del C/D/E(睇到 但windows內用唔到) 分區
        唔好用 s10 跟 windows xp oem cd(只係recovery cd)
        要用普通 windows oem xp home

原帖由 yk@amd 於 26/12/2008 18:48 發表
正常 winxp pro/home SP3 oem cd 應該裝到

參考
1. bios set boot 1 SATA HD 手指一定要係 SATA HD 後面
2.開機 按F12 boot menu 選 USB-CDROM (USB手指 xp home oem iso) format C:
3.用 NTFS(快速) 格式 C:
4.裝 ...

師兄
我唔係好明
即係自己裝過個 OS 都可以用 one key recovery?
咁如果再分 partition 又得唔得

原帖由 poyin 於 2008-12-28 01:07 發表

師兄
我唔係好明
即係自己裝過個 OS 都可以用 one key recovery?
咁如果再分 partition 又得唔得
唔可以DEL E分區(winpe  vista系心/one key recovery) . 我前日裝Ubuntu 8.10 用usb手指裝(live cd iso) 用 linux 將 D(32G/30G) 分多一個 ext3 分區裝 Ubuntu 8.10

注意 E分區 一定唔可以DEL

原帖由 yk@amd 於 28/12/2008 03:58 發表
唔可以DEL E分區(winpe  vista系心/one key recovery) . 我前日裝Ubuntu 8.10 用usb手指裝(live cd iso) 用 linux 將 D(32G/30G) 分多一個 ext3 分區裝 Ubuntu 8.10

注意 E分區 一定唔可以DEL

即係話郁過 C drive 同 D drive 分多個 partition, 只要唔郁個 recovery partition 就無問題???