新人報到&小試牛刀--Lenovo S10 如何改變display RAM size

新人報到, 寫少少野
如果是人人皆知的舊技能, 勿插

system memory size > 512M 的話, 可以入bios 設定
選 default 設定後儲存退出
boot機之後, 就會睇到有128M display memory

不過玩航空管制官的話, 並唔覺有唔同
atc3config 都係一入就死
反而用外置monitor (1024x768 及 1920x1080)之後, 再入atc3config就無問題

p.s. S10 入atc3之前, 要set做 1024x768 或更大
必先要uncheck "隱藏此監視器無法顯示的模式"

希望對未知的朋友用得著

唔好意思,我唔係好明點set 可唔可以詳細少少
thanks
同埋請問你用緊咩bios ?

原帖由 summa 於 2009-3-12 07:50 發表
唔好意思,我唔係好明點set 可唔可以詳細少少
thanks
同埋請問你用緊咩bios ?

開機按 F2 入 setup (入唔到就按ctrl alt del 再試), 再到最右面 Exit
選 Load Setup Defaults, Yes, 再選 Exit Saving Changes
boot 機

原帖由 bbsk2 於 2009-3-12 09:03 發表
知唔知vista 要點 set :
uncheck hidden display mode?

對唔住, 仲用緊原裝 XP
字面上係咁意思, 責任你自己負責
網上又真係好似有人講過 vista 做唔到 virtual 1024x768
ching 試試丫

I use "windowed" mode to play those game that cannot be  played in non 1024x768 setting.

回覆 6# 的帖子

CHing,

Can I know what is "windowed" mode ???

原帖由 me654 於 2009-3-12 16:17 發表
CHing,

Can I know what is "windowed" mode ???

好多game你一Load就自動同你入fullscreen,冇windows槓槓,即係冇右上角果三個「_ , 口, X」制。
加左command逼佢run in windowed mode既時候就會好似你打windows接龍咁,有windows槓槓。
我好多games都係靠咁先晌部S10道打到。

原帖由 MazdaMX-5 於 2009-3-12 16:26 發表

好多game你一Load就自動同你入fullscreen,冇windows槓槓,即係冇右上角果三個「_ , 口, X」制。
加左command逼佢run in windowed mode既時候就會好似你打windows接龍咁,有windows槓槓。

唔該CHING ~

咁請問點先可以打機嘅時侯用"windowed" mode 開???

原帖由 MazdaMX-5 於 2009-3-12 16:26 發表

可以點打 command 用 wimdows mode 玩呀?