有關s9既想法, 請師兄解答我是否可行

我有朋友成日同屋企人爭電腦用
佢用電腦只係上吓網同間中開下office
想買netbook但budget有限

佢問我意見, 我既構思係:
s9(4gb ssd ver.)
+1gb ram
+8/16gb sd放野用
換個16/32gb ssd裝window xp同apps

以下係我既問題:
1) S9(4GB SSD VER.)邊度買會平啲?多色選擇啲??包死光點???
2) 我知S9 on board 512mb ram, +1gb ram=1.5gb ram
底版限制原因, 加2gb ram都係=2gb ram
如果係咁買2gb ram會唔會好唔底?
+1/2gb ram效能同價錢分別差多少??
3) 依家8/16gb sd咩價位?有咩卡又平又快(抵用)??
4) 我睇post有師兄話s9個4gb ssd裝window唔好而且我都認為4gb太細
如果買個裝window ok既ssd(不用要求很高), 有冇啲$600以內既選擇?
我未用過SSD, 我知ssd有寫入限制, 為延長壽命有咩地方要注意??
5) 想為window xp廋身有咩好用軟件?
6) 換咗個4gb ssd出黎做usb portable hdd會唔會浪費咗?

我知道問題好多, 但我好少留意呢啲野咩價位
唔希望買貴咗, 照以上要求既話埋單大約幾錢?
仲有, s9換ram/hdd方便嘛??開過機要攞去保養會唔會好煩???

望能解答

原帖由 klch0214 於 2009-3-28 23:02 發表
我有朋友成日同屋企人爭電腦用
佢用電腦只係上吓網同間中開下office
想買netbook但budget有限

佢問我意見, 我既構思係:
s9(4gb ssd ver.)
+1gb ram
+8/16gb sd放野用
換個16/32gb ssd裝window xp同apps

以下係我既 ...

我都係入手S9 4GB SLC 幾日
1. 去灣仔同CWB行下
   我上WEEK見過有D 做1888, 512MB RAM 4GB SLC, 要比399 先有得換多舊6CELL黑電
   我買的就1999 升到1GB RAM 4GB SLC, 199換6CELL電(好似有人話冇再做E 個優惠)
   SSP 就要去問先有, 上WEEK 好似有展覽就有曬1999 的出黎.
   4Gb SLC 得黑色VER.
   死點, 我個間好似話3定5點先

2.唔識答.
3-6唔識答, 因為我自己用返機頂盒的2.5" SATA HDD
玩DUAL BOOT

加RAM同HDD 都好易,
因為我買個時有得UPRAm,佢就開左背隻比我睇+話比我知點加.

好易加, 仲有WARRANTY LABEL 唔係個到, SO冇問題(但自己暴力禁裝拆的話就各下自負 )

原帖由 dickxdv 於 2009-3-28 23:26 發表

我都係入手S9 4GB SLC 幾日
1. 去灣仔同CWB行下
   我上WEEK見過有D 做1888, 512MB RAM 4GB SLC, 要比399 先有得換多舊6CELL黑電
   我買的就1999 升到1GB RAM 4GB SLC, 199換6CELL電(好似有人話冇再做E 個優惠)
  ...

灣仔買notebook/netbook係咪去灣仔電腦城睇?
CWB的話...... 皇室堡??

又有多兩條問題......
我聽聞s9有位放兩個2.5"hdd, 真的嗎?
睇post話跟機果4gb ssd係slc, 如果係咁我用番個4gb ssd裝window會唔會比係mlc ssd度仲好??

原帖由 klch0214 於 2009-3-29 16:42 發表
又有多兩條問題......
我聽聞s9有位放兩個2.5"hdd, 真的嗎?
睇post話跟機果4gb ssd係slc, 如果係咁我用番個4gb ssd裝window會唔會比係mlc ssd度仲好??

1.無...兩個2.5"位
2.mlc都要知你係咩牌子...邊邊快就裝邊邊

nlite

原帖由 toro241 於 2009-3-29 17:08 發表

1.無...兩個2.5"位
2.mlc都要知你係咩牌子...邊邊快就裝邊邊

nlite

多謝你俾意見我
SSD我真係唔多識, 有冇啲數百元既推介

ram方面
1G/2G
當然2G會相對平
而家百零蚊就有....
加爆佢喇....

本身個SLC SSD用FAT32 FORMAT
裝WINDWOS幾快
SLC快過MLC架(以相同級數同容量)
你用幾百蚊買個大過本身4G SSD,仲要係MLC既SSD
唔好唸住會快過本身的SSD架
IMPOSSIBLE~

原帖由 andylo 於 2009-3-30 09:29 發表
ram方面
1G/2G
當然2G會相對平
而家百零蚊就有....
加爆佢喇....

本身個SLC SSD用FAT32 FORMAT
裝WINDWOS幾快
SLC快過MLC架(以相同級數同容量)
你用幾百蚊買個大過本身4G SSD,仲要係MLC既SSD
唔好唸住會快過本身的SSD架
IMPOSSIBLE~

但係4gb真係太細......
會唔會有啲8/16gb既平價slc ssd?

個4gb ssd係 on board, 無得拆走架

原帖由 low-end 於 2009-3-30 18:31 發表
個4gb ssd係 on board, 無得拆走架

如果係咁, 即係可以4gb ssd同2.5" hdd並行???