高登腦場d 售貨員話n280係雙核??

前日去左高登,係最入個度咪有間賣notebook及netbook的鋪..對面係維修電腦個間..
小妹同個同事去報下d netbook價,咁一路睇到呢間鋪,佢係部 msi u100+ 上面貼了 intel 雙核心.....因小妹無乜留意atom型號,只係知有雙核n330,其他唔清楚所以肯定,咁由個售貨係度講,好彩因為係報價,無咁快買住,之後返到家我有點懷疑,所以上網一check.....

n280 只係 fsb行667,比n270快少少,core都只係第1粒,點會係雙核呢??
http://ark.intel.com/product.aspx?id=41411&code=n280

咁我琴日又去同一鋪問,你點睇到n280係雙核...咁佢又另一個售貨員講開我的電腦內容,會睇到2個cpu速度...又開系統硬體個視窗,按cpu項會出現了2次n280,就話係雙核,咁因為我之前去check過d n270,跟本都係咁顯示,我問佢咁點解你唔話n270係雙核呢....咁個售貨員就好心急咁要去照顧第二個客同好快同我講話n280其中一核係虛擬出黎....

想問下atom n280 邊一項有呢個技術...
Execute Disable Bit
Enhanced Intel® Speedstep Technology
Intel® Hyper-Threading Technology

其實係唔係因為windows xp 仲未可以好確實咁認到atom,所以會咁顯示呢?
因為報價,好彩無買...唔係就比佢呃左

這個------> Intel® Hyper-Threading Technology

絕對唔係雙核...

原帖由 tejas 於 2009-6-6 12:43 發表
這個------> Intel® Hyper-Threading Technology

thx
咁msi u100+ 賣 $3299 (現金價)又抵唔抵呢?
好似話送保護貼、保護袋、滑鼠
機跟6cell電池
保養知係漢科,但唔知幾耐

小妹主要用途係外出用,文書(word,excel等)、睇戲、上網都會做

回覆 4# 的帖子

加埋100蚊上2G RAM啦 保養應該係1年

原帖由 chi333 於 2009-6-6 12:37 發表

其實係唔係因為windows xp 仲未可以好確實咁認到atom,所以會咁顯示呢?

這是因為Hyper-threading是用指令的方式來模擬雙核心運作。一個核心同時間在兩個運作中的工作進程之間快速切換,形成一個雙邏輯核心(即從數字看來的雙核心)架構,所以,Windows會測出兩個核心。

事實上,N270和N280一樣都可以用Hyper-threading模擬雙核,所以,並不是N280才有的結果--留意,核心(Core)和執行緒/線程(Thread)是不同的(留意右下圖的core和threads)。下圖是HP Mini 2140的N270:

再注意一下右中的Cache部份:一個實體核心就會有一個屬於自己的L2快取記憶體,但是,Atom就只有一個L2 Cache。

目前四核CPU都支援Hyper-threading,在同樣情況下,當atom顯示出雙核的時候,真正的雙核就會變成四核,而四核又會變成八核心。不過,其實都只是由Hyper-threading做出來的結果。Intel i7這種情況

真正的四核心,就會有四個屬於自己的L2快取記憶體,所以L2 Cahce就會x4,但Threads卻是8個。

在Hyper-threading下,Windows卻會測出八個核邏輯心(留意最低一圖的CPU Usage History)。

睇來atom N330係QUAD CORE

原帖由 passby 於 2009-6-6 13:56 發表
睇來atom N330係QUAD CORE

由於Atom 330是兩個Atom N230的結合物,而N230又支援Hyper-threading,所以有四個邏輯核心,四個執行緒,但實體核心只有兩個(兩個N230)、L2 Cache亦只有兩個。

又係科藝D售貨員
冇你咁醒目真係好易中蕉

哈哈..z530 又係咁講