用linux版的netbook,仲好用過windows

自從一年前買咗部acer aspireone,linpus版本之後,以後上網就改咗用linux,包括屋企部desktop都按裝dual boot,多一個linux ubunute要來上網. 好處係唔洗安裝防毒軟件,又唔洗成日update個ie,搞到部機越來越慢(netbook cpu都比較慢,裝ie8和real time防毒己經慢到好惡頂架,仲越update越慢).linux ubunute基本上BT,EMULE,SKYPE,QQ,FLASH,openoffice,msn.....嘜都有齊

己經好耐冇入過windows啦

http://www.linux.com/news/softwa ... no-antivirus-needed

除了打3d game,及好新model的printer冇driver之外,linux
無論stable同好用程度,(用過linux的linpus及ubuntu版,其他版本唔知,不過樹大有fool枝),都不會比windows差,真係平靚快。如果用老翻windows,仲要擔心比人告,或出現黑屏

如果部netbook只係要來日常上網,用下office,真係不防改用linux架

起碼上網睇hd的flash movie,唔會好似windows咁疾下疾下,順好多架

我唯一轉Linux嘅障礙係無Linux版搜狗輸入法
冇咗佢打唔到中文,尤其係香港音香港字
Windows始終要常備

原帖由 ridethewave 於 2009-11-27 14:01 發表
自從一年前買咗部acer aspireone,linpus版本之後,以後上網就改咗用linux,包括屋企部desktop都按裝dual boot,多一個linux ubunute要來上網. 好處係唔洗安裝防毒軟件,又唔洗成日update個ie,搞到部機越來越慢(netbook c ...

事實上, 一般人是  習慣太於可用性, 也是為什麼xp 比vista 多人愛用.

Linux 比以前user-friend.   好多前年, 我得一次install linux 時要拿計數機, 計下個desktop 的橫直比, ….等,  用了幾個鐘, 第一次開機見到個desktop 時真的有點想哭, 之後 lan card 個driver 又要download driver個原程序, 改少少 再compile 先安到.  之後又試過 netvigator 換了DNS server 不support 那時的linux事

最近一次在上星期 安裝 已變成 一路 next next next …..
最後最難的只變成安 midnight commander 時最好在command line 打command.

有無咩netbook有預載linux?? 如果用netbook去install linux.... (己有win xp在內),有無網站介紹?

原帖由 天宮葉月 於 2009-11-27 14:48 發表
我唯一轉Linux嘅障礙係無Linux版搜狗輸入法
冇咗佢打唔到中文,尤其係香港音香港字
Windows始終要常備

唔好玩了..
http://gloomying.cn/articles/linux-scim-python.html

原帖由 andyee 於 2009-11-27 15:00 發表

唔好玩了..
http://gloomying.cn/articles/linux-scim-python.html

拜託....你都冇用過搜狗就咪亂講啦
我要打廣東字呀

原帖由 天宮葉月 於 2009-11-27 15:16 發表

拜託....你都冇用過搜狗就咪亂講啦
我要打廣東字呀

sorry 真是冇用過  有冇試 在wine 下安裝呢?

原帖由 小白花 於 2009-11-27 15:00 發表
有無咩netbook有預載linux?? 如果用netbook去install linux.... (己有win xp在內),有無網站介紹?

用 UBUNTU啦, 佢隻碟可以當WINDOWS軟件咁INSTALL唔駛整硬碟分割, 好方便

有冇人用過MOBLIN.ORG ? 聽講係專develop for netbook???
ps:我未用過linux,打中文有冇得用倉頡

原帖由 iChan 於 2009-11-27 15:55 發表
有冇人用過MOBLIN.ORG ? 聽講係專develop for netbook???
ps:我未用過linux,打中文有冇得用倉頡

倉頡3代(windows版本)  , 5代 (mac 常用版本 )都有