翡翠台有節目轉去j2

岩岩睇到廣告
無線會將火影轉去j2播.......
其實都要啦

原帖由 lmk292000 於 2009-3-29 00:33 發表
岩岩睇到廣告
無線會將火影轉去j2播.......
其實都要啦

我都睇到.......一個禮拜得一次....
得閒又停下播....又拖下長....同當年鋼練一樣...播成幾年都係好慢....
個個大帝都 bt 完新一集.......
老早轉去j2 la...一個禮拜播足5集...點都會快少少

不過又去j2!?有節目就快game over???

原帖由 dennis10 於 2009-3-29 00:37 發表

我都睇到.......一個禮拜得一次....
得閒又停下播....又拖下長....同當年鋼練一樣...播成幾年都係好慢....
個個大帝都 bt 完新一集.......
老早轉去j2 la...一個禮拜播足5集...點都會快少少

不過又去j2!?有節目就快game over???

不過轉去j2就有點......
始終我睇東京電視台既BS台 BSJ既火影
係高清制作
只係我冇字幕 所以冇睇
多數係睇D記錄片為主
仲有日本係一星期1集
香港就1星期5集 好快播完.......

jade呢個時段從此唔再播動畫

原帖由 lmk292000 於 2009-3-29 00:43 發表

不過轉去j2就有點......
始終我睇東京電視台既BS台 BSJ既火影
係高清制作
只係我冇字幕 所以冇睇
多數係睇D記錄片為主
仲有日本係一星期1集
香港就1星期5集 好快播完.......

j2 大把都係 hd 片 sd 播......
我純粹費事成日 bt...至會等 tbb
而家 j2 有...大家都係為字幕而會留意....

日本同香港實在差太遠la...
拉近少少至停一停...好過拖成幾年....

原帖由 dennis10 於 2009-3-29 01:01 發表

j2 大把都係 hd 片 sd 播......
我純粹費事成日 bt...至會等 tbb
而家 j2 有...大家都係為字幕而會留意....

日本同香港實在差太遠la...
拉近少少至停一停...好過拖成幾年....

所以我提過叫tvb試下用5.5Mbps-6.5Mbps做720p
將高清翡翠台拉到10.5Mbps-11.5Mbps
同互動新聞台到1.8Mbps-2.0Mbps
以現時TVB既 H.264編碼技術 相信問題唔大
如果最後都仲有問題 將高清翡翠台拉落到720p

原帖由 lmk292000 於 2009-3-29 01:07 發表

所以我提過叫tvb試下用5.5Mbps-6.5Mbps做720p
高清翡翠台拉到10.5Mbps-11.5Mbps
互動新聞台到1.8Mbps-2.0Mbps
以現時TVB既 H.264編碼技術 相信問題唔大
如果最後都仲有問題 將高清翡翠台拉落到720p

高清翡翠台已經畀人話畫質係中港澳地區裡面最差...... 再低啲就畀人投訴嘎啦......
咁互動新聞台就慘啦,矇到無朋友......

應該咁睇,J2 將來炒冷飯時段將會慢慢減少,最終目標『零重播,零炒冷飯』......
逼晒班要求 bt.tvb.com(TVB 字幕組)嘅人日日追......

原帖由 idle.man5216 於 2009-3-29 01:16 發表

高清翡翠台已經畀人話畫質係中港澳地區裡面最差...... 再低啲就畀人投訴嘎啦......
咁互動新聞台就慘啦,矇到無朋友......

將高清翡翠台拉到720p又點睇啊
禁既話 6.8Mbps-8.5Mbps就得
到時既就
82 j2 1280x720p  8.5Mbps
83 互動新聞台 720x576i 2.5Mbps-3.5Mbps
85 高清翡翠台 1280x720p 8.5Mbps-10.5Mbps
都ok啊

原帖由 lmk292000 於 2009-3-29 01:23 發表

將高清翡翠台拉到720p又點睇啊
禁既話 6.8Mbps-8.5Mbps就得
到時既就
82 j2 1280x720p  8.5Mbps
83 互動新聞台 720x576i 2.5Mbps-3.5Mbps
85 高清翡翠台 1280x720p 8.5Mbps-10.5Mbps
都ok啊

計一計一格Field有幾多pixel先
720P50=>1280x720/field=921600
1080i50=>1920x540/field=1036800
結果係唔會慳得幾多, 講線數720P又唔係高過576I好多
為左一個j2去將高清翡翠再拉低, 你估TVB會唔會同你咁玩?