有冇人知究竟T V B 新聞部有幾多部HD外景機?

如題?包括HD DV 機.........

回覆 1# 的帖子

T V B 新聞部冇HD外景機wor

原帖由 pigpiglo 於 2009-6-13 15:44 發表
T V B 新聞部冇 HD 外景機 wor

類似美女廚房黑色個部好似有 HD (唔肯定)

原帖由 -小飛飛- 於 2009-6-13 22:16 發表

類似美女廚房黑色個部好似有 HD (唔肯定)

下, 唔會係差唔多既殼就即係HD下嘩
冇就唔可以話一定冇, 可能有一兩部手提(真係手提到好似sony, canon個d)個HD CAM既...

原帖由 1001@8P 於 2009-6-13 22:30 發表
下, 唔會係差唔多既殼就即係HD下嘩
冇就唔可以話一定冇, 可能有一兩部手提(真係手提到好似sony, canon個d)個HD CAM既...

所以我咪話唔肯定囉...
我只係引述個畫面類似部黑色咁既機你就話我一定話佢係 HD ...
外景 HD 機一定有...  不過用唔用就另一回事...
亞記夠有 HD 機咪要用 SD 播甚至 crop 做 4:3 播

原帖由 -小飛飛- 於 2009-6-13 23:28 發表

所以我咪話唔肯定囉...
我只係引述個畫面類似部黑色咁既機你就話我一定話佢係 HD ...
外景 HD 機一定有...  不過用唔用就另一回事...
亞記夠有 HD 機咪要用 SD 播甚至 crop 做 4:3 播

你肯定tvb新聞部一定有外景HD CAM?

原帖由 1001@8P 於 2009-6-13 23:41 發表

無可奉告

原帖由 1001@8P 於 2009-6-13 23:41 發表

HDCAM 就冇,HDV 就肯定有
唔係換左部CAM就高清,仲有入片/剪片/playback storage都要高清先會高清
全個 newsroom 系統遠比一間普通 studio 複雜
我敢講新聞外景一定係全台最後高清既一環,外國到今日未高清晒啦
都唔知問來做乜

原帖由 9est10n 於 2009-6-14 01:13 發表

唔係換左部CAM就高清,仲有入片/剪片/playback storage都要高清先會高清
全個 newsroom 系統遠比一間普通 studio 複雜
我敢講新聞外景一定係全台最後高清既一環,外國到今日未高清晒啦
都唔知問來做乜

可能想知: tvb 新聞幾時至出到水滴LOGO....
不過我情願美女廚房果D 快D 出水滴LOGO 好過咯

原帖由 9est10n 於 2009-6-14 01:13 發表

都唔知問來做乜

日本外景好似都唔係全部高清
慢慢黎啦 D後期系統仲貴過D sony HDC-1000/HDC-900(係講緊成組後期)