回覆  iREC

照你噉講,83都無播啦!
噉之前81播警方記者會你哋又鬧。
Tonynck 發表於 2020-1-25 17:45

截至你出緊呢條回覆嗰一刻,83 都播緊。

回覆 14272# iREC

噉83播咪得囉!
點解要影響到81同84呢?

繼續講《幸福爆發!光之美少女》,
做乜事OP嗰句"Happiness Charge! Pretty Cure" 要重新配音?
唔通好似以前無線播幪面超人嗰陣「驚小朋友學埋晒乜日式英文」?
如果係噉嘅話不如配成廣東話。

此外,呢輯係自水果組以來再次喺片中叫"Pretty Cure"。
有中文譯名唔用又乜鬼?
我硬係覺得翻譯人員應該假設觀眾聽唔明廣東話以外嘅語言先得。(同廣電同一個思維,只係換成廣東話噉解)

回覆  iREC

噉83播咪得囉!
點解要影響到81同84呢?
Tonynck 發表於 2020-1-25 22:55

84無播好耐啦,你係咪香港觀眾?

84無播好耐啦,你係咪香港觀眾?
tvlhd 發表於 2020-1-26 00:07

而且我哋係質疑81出breaking news嘅標準
如果認定習近平講話、警方記者會重要到非播不可
冇理由6.12金鐘、6.15記者會、10.4蒙面法以至呢幾日記者會都唔live
2009年豬流感來襲都有調動81黃金時間做直播
84自從elmy走後 少咗好多breaking news

冇理由6.12金鐘、 ...
whitepowderdire 發表於 2020-1-26 00:16

10月4日有插播記者會,由3時正左右中斷播放《潮流教主》(第2節播了幾秒便腰斬),差不多播放《Thing Big 天地》前才播完。

回覆 14275# tvlhd

我嘅意思係話宜家83播嘅做法就最為恰當。

CCTV-4

回覆 14276# whitepowderdire

好似政府喺開記者會時會有普通話同埋英語傳譯係唔係?
如果係嘅話,咪將呢兩個聲道播埋出來咪得囉!
如果唔係嘅話,咪由無線自己做傳譯得唔得?

冇理由6.12金鐘、 ...
whitepowderdire 發表於 2020-1-26 00:16

北大人開肺炎 press con 都唔播啦