回覆 14296# Tonynck

其實我係唔buy有中間人從中獲利既情況 所以先咁講 點解唔係當地既電視台直接同奧委會傾?

平日晚間新聞都同周末無大分別
只係用VIDEO WALL同企下
搵咩人做都差唔遠

81 插播記者會

平日晚間新聞都同周末無大分別
只係用VIDEO WALL同企下
搵咩人做都差唔遠
isar 發表於 2020-1-31 15:45

而家全年除開施政報告仲有幾時會企,反修例得 6 月 10 日企過一次,肺炎一次都無
記者分析又無埋,醫療專題同廢咗一樣,十年前啲嘢而家剩低只有晚晚都係同一個人做

81 插播記者會
whitepowderdire 發表於 2020-1-31 16:48

以前都知道播新聞部節目出 HD 水滴唔會有 TVBuddy 表嚴肅,結果今次仲出埋兩隻老鼠個賀年台徽

81 插播記者會
whitepowderdire 發表於 2020-1-31 16:48

之前係咁出藍roller叫人睇83
而家兩個台一齊出林鄭,浪費大氣電波

inewsreport 發表於 2020-1-31 16:53

開電視也插播。

inewsreport 發表於 2020-1-31 16:53

呢啲嘢其實有必要播嘅,始終 81 個 reached audience 係點都比 83 多
但最唔明係點解有啲又播有啲又唔播咁

回覆 14307# hkaiw
即係 32 77 81 83 99 都播緊

無綫為節省成本再向配音組落刀 明珠台自製粵語麗音廣播將成歷史
https://www.hk01.com/article/428048
錄音廠開工5個變3個 85台節目改由記者配音或外判

由於需要配音的製作時數大減,連鎖效應下,原定5個錄音廠(7、9、10、16、17廠),其中兩個要暫時停用,「Cut咗兩個廠係事實,而家得返7、9、10廠!」內部員工歎謂,公司有此決定一早已預料得到,「其實你見96台(ViuTVsix)可以冇麗音(廣播),就已經預見得到TVB都會咁做,之前都試過有一年唔配美劇,只係配VO啦,某程度上係試水溫,之後再遇到呢場(反修例)運動,咪所有嘢都加速死亡囉!」對方說,將來明珠台全面停止自家製作粵語配音後,如果洽購海外節目時,賣方能夠一併提供粵語配音,在明珠台播出時則可以提供麗音廣播,而現時在85台(無綫財經.資訊台)播出的外購節目,大部份已轉由新聞及資訊部的記者,或索性外判給配音公司負責。

記者曾向無綫求證,對外事務科以電郵回覆,承認上述傳聞屬實。「為配合資源重組,本台已逐步取消明珠台節目之廣東話配音安排。」至於通訊事務管理局辦公室亦透過電郵回應指,《廣播條例》及免費電視牌照的條款,並無規定持牌機構須為英語節目提供雙語廣播,「持牌機構可自行決定會否為個別英語節目提供粵語聲道。」言即無綫今次基於商業決定而逐步取消明珠台節目粵語配音合情合理,不過卻苦了一班觀眾,尤其是對外國電影和劇集有興趣的年長一輩。

via HKEPC Reader for Android

呢啲嘢其實有必要播嘅,始終 81 個 reached audience 係點都比 83 多
但最唔明係點解有啲又播有啲又唔播 ...
iREC 發表於 2020-1-31 16:56

因為81台不會像99台可以停播重播節目去補播兒童節目。