台灣TVBS HD, 香港幾時先有得睇?

http://www.youtube.com/watch?v=9jV_Smtv83A  

有咩睇?
佢呢個台灣台嚟咖下嘛?

台灣真係慘,咁多年數碼化咗都係得4:3

香港要有得看
起碼無線收費電視終於推出到高清台先

香港要有得看
起碼無線收費電視終於推出到高清台先
131313 發表於 2012-3-17 18:32

無線收費出高清都唔會入呢個
冇咁多台會搞到高清

係HD GE TVBS(標高清同步)

TVBSHD(新獨立頻頻)
多台灣人睇嗎?
TVBS好似 5係 新聞 就係 (娛樂)新聞
如果係 歡樂台HD就話姐...

係HD GE TVBS(標高清同步)

TVBSHD(新獨立頻頻)
多台灣人睇嗎?
TVBS好似 5係 新聞 就係 (娛樂)新聞
如果 ...
6546243 發表於 2012-3-17 19:06

台灣人暫時好小人睇HD

回復 6# 131313

好似話台灣有45%ge人有高清電視
但只有15%ge人可以睇到高清電視(5知係5係45%中15%...)
hihd 同民視hd 覆蓋率細?

回復  131313

好似話台灣有45%ge人有高清電視
但只有15%ge人可以睇到高清電視(5知係5係45%中15%...)
hih ...
6546243 發表於 2012-3-17 22:15

是45%中15%
覆蓋率好像本身唔高
亦都無宣傳買機頂盒個D野

其實台灣而家就新發牌電視台的高清播放制式都仲商議緊究竟係用新制式的DVB-T2定沿用返DVB-T制式,
雖然TVBS HD話會考慮開拍連續劇和其他非新聞類的片源,
但現在TVBS HD連數碼電視頻普都未攞到手,
說出來都像是空談一樣…

參考
http://www.tvrobbs.com/showthread.php?threadid=10972

其實台灣而家就新發牌電視台的高清播放制式都仲商議緊究竟係用新制式的DVB-T2定沿用返DVB-T制式,
雖然TVBS ...
虎源太 發表於 2012-3-23 14:39

高清都要發牌?
內地有D本地高清頻道 洗5洗向廣電總局申請?