高清明珠台最新消息

from tvb 2011年度業績報告 p.23

年內,我們繼續改善數碼信號的編碼效率,令到各個數碼地面電視頻道的畫質得到全線
提升。待取得政府批准後,我們期待明珠台能夠於二零一二年以高清格式廣播。

3D電視在貿易展覽會上一直備受傳媒注視。全面的3D電視廣播無法在現時的頻譜限制
下進行,須待全面結束模擬廣播的目標日期二零一五年後方有機會成事。我們將繼續進
行測試及監察3D電視的發展。

from tvb 2011年度業績報告 p.23

年內,我們繼續改善數碼信號的編碼效率,令到各個數碼地面電視頻道的畫質 ...
131313 發表於 2012-3-21 20:02

係就好,起碼有HD電影及劇集睇

HDJ唔降bitrate,那來有bw比hd pearl??

HDJ唔降bitrate,那來有bw比hd pearl??
tvlhd 發表於 2012-3-21 20:51

舊4台變H.264,再壓jade頻寬,理論上夠MB開?
反正佢開都係得720P,唔駛10MB都得

只要改善依家明珠D爛畫面就得..

但問題係J2、新聞台咁耐以黎畫面都係咁爛,唔覺有進步

舊4台變H.264,再壓jade頻寬,理論上夠MB開?
反正佢開都係得720P,唔駛10MB都得

只要改善依家明珠D爛畫 ...
isar 發表於 2012-3-21 22:28

唔會夠。比你扯盡都係 HDj 大屋搬大屋,外加一個新聞台。
除非 ATV 摺埋。

我想J2,Pearl有HD
不如直頭學atv咁
將新聞台降到1.X算

我想J2,Pearl有HD
不如直頭學atv咁
將新聞台降到1.X算
billy0082000 發表於 2012-3-21 22:32

無咁少,一般日子長行 2.7 Mbit/s。

無咁少,一般日子長行 2.7 Mbit/s。
Puff 發表於 2012-3-21 22:33

沒睇atv好耐lu
根本沒咩節目好睇
不如叫政府加頻寬,最實際

沒睇atv好耐lu
根本沒咩節目好睇
不如叫政府加頻寬,最實際
billy0082000 發表於 2012-3-21 22:36

已經無乜 Free UHF Channel 剩。加頻寬只係要經過技術測試後政府放行。最 Idealistic 係比你開得到 approx. 多三個 J2,或者多六、七個內地轉播台。Side Effect... 可能某 D 地區會接收困難囉。

已經無乜 Free UHF Channel 剩。加頻寬只係要經過技術測試後政府放行。最 Idealistic 係比你開得到 approx ...
Puff 發表於 2012-3-21 22:39

即係全都係TBB既FF