回覆 50# 虎源太

我估如果要分家 就唔止開多1個台 可能會好似澳門咁要轉播4個國家頻道 所以先唔郁

回覆 51# kin1010hk
其實,由港台電視33因應CCTV9改名CGTN Doc而要改播CCTV1來睇,都估到呢啲有機會牽涉約章嘅嘢可能點都要要認真做

回覆  虎源太

我估如果要分家 就唔止開多1個台 可能會好似澳門咁要轉播4個國家頻道 所以先唔郁 ...
kin1010hk 發表於 2018-12-2 19:58

教育電視嘅節目產能咁低 冇可能同香港電台電視部分家

教育電視嘅節目產能咁低 冇可能同香港電台電視部分家
hkepc123456789 發表於 2018-12-2 22:40

教育局其實悿好少資源係教育電視...

如果要獨立一個台...可能就要知識文教果D都放晒落去
但現在講係港台本身根本都唔夠資源去應付一條channel

港台電視又比審計炮轟真有D無辜。只要記得本來港台31 ,32 是原本ATV 的但政府取消ATV 牌後,是港台臨 ...
lv123 發表於 2018-11-29 09:09

港台只係提早接手,到而家都係咁HEA 其實一D都唔無辜!
如果而家無炮轟 佢地,我估之後一路都會係咁

港台只係提早接手,到而家都係咁HEA 其實一D都唔無辜!
如果而家無炮轟 佢地,我估之後一路都會係咁 ...
NeTZoO 發表於 4/12/2018 13:35

港台根本冇資源,未湊夠人手就要焗住開,宜家先手頭鬆些小,唔係話資金咁簡單
而且係演藝界人才,新聞部除咗簡單嘅早晨早晨之外都係食電台資源,明明32台好有潛力做直播台,尤其係學界同本地體育項目,話嗮TVB,viu,有線係牟利團體,唔會咁鍾意直播
做資訊性節目同拍劇都見到佢哋都有心做,尤其劇集,TVB依然仲係膠劇camerawork
教育電視資源增倍其實亦有利港台31,係10-3點個頭都係師奶/退休人士最活躍嘅時候,個D人唔係睇股市就係買餸,唔係買餸就係睇舊劇,唔係睇舊劇就係hea
而ETV本身個性質可以唔單只做中小學野,做到萬人向嘅科普節目都話好有利日後重播價值

其實香港電台有心做的話不如在網上開設陳年教育電視點播區吧。

我覺得五夜講場基本上都可以當教育電視。。。
根本RTHK除咗獅子山下/火速救兵同新聞節目之外,啲output都可以當教育電視看待啦(包括建基於其他政府部門嘅劇集)

頭先見31去到8pm都有新聞提要(雖然只係30秒預告新聞天地)
反過來問,點解viu同77都覺得冇需要做新聞提要呢?