講下啲技術啲嘅嘢啦~

我發覺 77 改名之後,啲節目 promo 多咗用固定 endboard template 顯示節目名/時間 ...
hahahahaha 發表於 2018-11-24 21:50

31台一直成個台D野都係唔統一 ... 比人散收收既感覺....
個台既主題又唔清晰

港台電視又比審計炮轟真有D無辜。只要記得本來港台31 ,32 是原本ATV 的但政府取消ATV 牌後,是港台臨時頂上。以往港台節目只是A記同T 記播。夾埋都唔知足不足24小時。 而港台節目又未必像商營咁大路。
教育電視更無辜,現在教育電視都不像以前播足4個鐘,你問我我只覺得電視台成朝都是播股票價_教育電視像比取消咁。而且現在細路都返全日,返到屋都播完教育電視了。

港台電視又比審計炮轟真有D無辜。只要記得本來港台31 ,32 是原本ATV 的但政府取消ATV 牌後,是港台臨 ...
lv123 發表於 2018-11-29 09:09

教育電視係31台都轉左播放時間....好似係下午三四點播...D 細路正常放學時返來應該睇到...
不過現在好多都係放學後要去學野補習....唔會即返屋企...變左又睇唔到了

港台電視又比審計炮轟真有D無辜。只要記得本來港台31 ,32 是原本ATV 的但政府取消ATV 牌後,是港台臨 ...
lv123 發表於 2018-11-29 09:09

亞視停播前,31至33已經存在。

via HKEPC Reader for Android

回覆 42# lv123

其實教育電視自己都可以做一個台 好似N年前咁 朝早4個鐘 下午4個鐘 周末攞番OU既節目播 其餘時間再加D現時有既講下歷史/哲學清談/美樂節目就可以

31 就認認真真就做綜合型既公共廣播頻道 (類似台灣公視主頻/BBC one咁)

依家31+ETV搞到台個定位好奇怪

回覆  lv123

其實教育電視自己都可以做一個台 好似N年前咁 朝早4個鐘 下午4個鐘 周末攞番OU既節目播 ...
kin1010hk 發表於 2018-11-29 10:00

31台係一直都比唔到個實質定位..... 每樣都有D ....但力不從心

31台係一直都比唔到個實質定位..... 每樣都有D ....但力不從心
Pirotase 發表於 2018-11-29 10:18

呢個政府問題,一方面D數碼廣播攪到唔湯唔水。另一方面又想港台做政府喉舌。但港台D 人想維持獨立性。結果政府陰乾港台。

係咁意睇過份報告 發覺審計署統計到第六台嘅聽眾數目喺轉播央廣香港之聲之後跌咗唔少 但傳媒喺呢方面嘅著墨唔多

至於電視頻道嘅收視率 份報告只提及31/31A嘅收視率 32及33/33A嘅收視率就隻字不提
特別係33/33A嘅收視率值得令人關注 央視一台喺大陸都有收視率同其他台比較 33/33A轉播嘅港澳版點會冇收視率啊

審計署建議港台改用跨媒體統計收視率 但冇建議用咩統計方法 商營電視台同csm協定嗰一套定係大台嘅“誇平台總收視”方程式? 睇怕冇人想知

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

係咁意睇過份報告 發覺審計署統計到第六台嘅聽眾數目喺轉播央廣香港之聲之後跌咗唔少 但傳媒喺呢方面嘅著墨 ...
hkepc123456789 發表於 2018-11-29 13:45

D人只看新聞報告,那會想得咁深入。無非造成港台浪費公帑的事實而無去想根由是點。

其實教育電視自己都可以做一個台 好似N年前咁 朝早4個鐘 下午4個鐘 周末攞番OU既節目播 其餘時間再加D現時有既講下歷史/哲學清談/美樂節目就可以

31 就認認真真就做綜合型既公共廣播頻道 (類似台灣公視主頻/BBC one咁)

依家31+ETV搞到台個定位好奇怪
kin1010hk 發表於 2018-11-29 10:00

ETV唔能夠同31分家獨立成台,
大概係因為無模擬台比佢的關係吧。