回覆  Tim999

尋晚出咗街,五分鐘都冇

Update: 今年斬件出,似播足一星期
inewsreport 發表於 2018-12-25 19:48

https://www.facebook.com/265944843550009/posts/1981322135345596/
【還看2018中國(一):打破常規】
【修憲、連任、金句拍成節目 習近平地位達新高度】

2018年即將完結,有人形容是習近平打破常規的一年,因為不少官場潛規則都被他打破,例如憲法對國家主席的任期限制被取消、未做滿十年就將習思想寫入憲法。

回望過去一年,民間曾對修憲議論紛紛,知識分子聯署反對,擔心中國回到毛澤東時代。中科院院士何祚庥曾發表過看法,說出領導終身制的最大問題:「不能保證任何一個有作為的人,做過很多好事的人不犯錯誤,特別愈是做了很多好事的人,他就可能愈犯大錯誤。」

一年過去,修憲通過,是否錯誤留待歷史判斷,但可以肯定的是,習近平的地位已達到了新的高度。今年南海閱兵,是建國以來最大規模;社科院刊文,引用康熙證明領導長任期方有作為;官方更將他稱為人民的領路人與掌舵者。

這種推崇更走進民間,電視台製作十九大報告的問答比賽、找來習近平上山下鄉搭伙食的村民上節目,更有紅色列車寫滿習近平金句。

習近平的權威在年初達到高峰,年中雖然經歷中美貿易戰,中共內部傳出了一些質疑聲音,但仍然無損他的威望。五年後習近平會否再連任,仍然是未知之數,但如果成真,他將會成為中共史上在位時間最長的國家主席。

#還看2018中國
#習近平
#有線中國組
#修憲
#國家主席
呢個只係Part 1

四台得now/viu冇分開世界新聞同大中華做兩個回顧節目?

ViuTV 今個星期將原本6點新聞後既新聞智庫都播環球大事回顧

77改名之後21:00檔次啲節目內容/取向來講,其實99頭一年19:00又何嘗唔係同樣做法?而如果99最後都放棄呢種黃金時間懶highbrow嘅玩法,77又點解覺得佢呢個做法可以成功?

77改名之後21:00檔次啲節目內容/取向來講,其實99頭一年19:00又何嘗唔係同樣做法?而如果99最後都放棄呢種 ...
hahahahaha 發表於 2019-1-1 20:35

排7點同9點已經係兩回事

開嚟見我嘅promo冇講台號,淨係「香港開電視」

兩個廣東話新台都開始覺得唔再需要強調channel no.,靠品牌就ok?

今年農曆年ad sales,發覺viutv同nowtv分開咗,而開電視繼續同有線綑綁...有咩特別?

排7點同9點已經係兩回事
tvlhd 發表於 2019-1-1 21:33

結果13個禮拜之後,呢set節目係全面撤出,好似仲快過99開台之後7pm改播劇嘅調動?

結果13個禮拜之後,呢set節目,好似仲快過99開台之後7pm改播劇嘅調動? ...
hahahahaha 發表於 2019-1-22 19:39

係窮呀