未必行得通,亞視之前比tvb更加親中最後咪又係續唔到牌
LamKwanYin 發表於 2022-7-4 13:51

二奶台係莫財到連牌照費都交唔出喇喎。商台咁多年俾人講咗「為續牌啫」好多年啦,由大班到李慧玲到黃永,網民邊次唔係話為續牌先要咁做啫?

Ch.77 10/7
00:30-02:30 永遠懷念倪匡 : 衛斯理藍血人
21:00-23:10 永遠懷念羅啟銳 : 秋天的童話

《一線搜查》與《東張西望》分別除了沒有娛樂新聞外便是預先錄影而不是現場直播,不過都有當天的新聞,例如城巴雙層電動巴士是日開始改行啟德區路線。

《一線搜查》與《東張西望》分別除了沒有娛樂新聞外便是預先錄影而不是現場直播,不過都有當天的新聞,例如 ...
hkaiw 發表於 2022-7-4 23:16

前者明顯專業,始終屬於新聞資訊部的節目,主持是前新聞記者,後者非新聞資訊部製作,主持專業性成疑,屬於偽時事類的節目。

「大台」和「77台」有關心社會的節目,不少人批評「99台」欠缺類似節目,不是要求「跟風」,只是給人感覺「99台」過於著重娛樂節目。

前者明顯專業,始終屬於新聞資訊部的節目,主持是前新聞記者,後者非新聞資訊部製作,主持專業性成疑, ...
daemongmong 發表於 2022-7-5 00:38

你不如睇咗一集先講啦,宋熙年林希靈黃愷怡三個主打主持係鬼前新聞記者咩,仲有KOL、有線藝員、張致恆前女友,七大主持得丘靜雯係前主播(都唔算係記者添)。睇咗第一集,第一集主持大晒冷,成班好似模特兒行catwalk咁掛住擺pose同留意邊個攝影機著燈,第一節簡直就係《東張西望》民生個案環節倒模,第二節個入境處「廣告雜誌」真係...你自己睇啦。

你不如睇咗一集先講啦,宋熙年林希靈黃愷怡三個主打主持係鬼前新聞記者咩,仲有KOL、有線藝員、張致恆前 ...
marksix1 發表於 2022-7-5 10:05

預了似東張,主要不是正面撞正,入境處呢個是政府硬食。不過真是有返張枱好D ,放稿是接受。8:00 叫另一選擇不用看<愛回家> 或煮食。

預了似東張,主要不是正面撞正,入境處呢個是政府硬食。不過真是有返張枱好D ,放稿是接受。8:00 叫 ...
lv123 發表於 2022-7-5 11:52

政府硬食?近期開台係咁幫不同政府部門拍賀回歸特輯,收錢唔知收得幾開心。

前者明顯專業,始終屬於新聞資訊部的節目,主持是前新聞記者,後者非新聞資訊部製作,主持專業性成疑,屬於偽時事類的節目。

「大台」和「77台」有關心社會的節目,不少人批評「99台」欠缺類似節目,不是要求「跟風」,只是給人感覺「99台」過於著重娛樂節目。
daemongmong 發表於 2022-7-5 00:38

要講嘅話一線搜查都幾「小報」風格,或者叫 infotainment
兩個其實都半斤八両

你不如睇咗一集先講啦,宋熙年林希靈黃愷怡三個主打主持係鬼前新聞記者咩,仲有KOL、有線藝員、張致恆前女友,七大主持得丘靜雯係前主播(都唔算係記者添)。睇咗第一集,第一集主持大晒冷,成班好似模特兒行catwalk咁掛住擺pose同留意邊個攝影機著燈,第一節簡直就係《東張西望》民生個案環節倒模,第二節個入境處「廣告雜誌」真係...你自己睇啦。

入境處 advertorial 仲係兩個台都有,東張又係相同內容

你不如睇咗一集先講啦,宋熙年林希靈黃愷怡三個主打主持係鬼前新聞記者咩,仲有KOL、有線藝員、張致恆前 ...

謝謝指正。始終論嚴謹專業性,兩個節目並不合適,最主要考慮是主持和訪問嘉賓是否新聞系出身或曾經有新聞採訪經驗。

要講嘅話一線搜查都幾「小報」風格,或者叫 infotainment
兩個其實都半斤八両

iREC 發表於 2022-7-5 22:26

一線搜查宜家呢個格式我估佢唔做得耐,因為實在係單調同悶,好快應該會見到佢加入娛樂新聞同更多軟性環節入去。