我意思係反正7點半有新聞
咁30mins-60mins前都有人手出到breaking news
不過要考慮埋手語新聞嘅播放 ...
whitepowderdire 發表於 2020-3-27 19:11

其實而家七點半嘅主播已經報埋六點嗰節 Financial Report

今天晚上7時至8時除了83台外,其餘各台均播了1.5分鐘的政府宣傳片(1個1分鐘及1個半分鐘),難道是通訊局要 ...
hkaiw 發表於 2020-4-4 20:41

政府宣傳片唔係想播就可以播㗎,政府新聞處排時間表然後再由通訊局指配各廣播機構播

係咪大台有份製作咁解咋?
都可以演繹成老懵董689買無綫時段播嘢嘅
我又唔信無綫恨廣告恨到免費播維穩mv呀
愛國是一門生意
whitepowderdire 發表於 2020-5-8 21:08

呢個台唔會擦無錢賺嘅鞋
之前播中央台個 MV 都落咗電視廣播有限公司 logo

啲直播係唔係有延遲,所以夠時間畀人mute粗口?
Tonynck 發表於 2020-5-12 23:15

出咗粗口後唔出現場聲

預視到28/5 下午3點81、84都會出breaking news
隔離兩台就難講
whitepowderdire 發表於 2020-5-24 17:22

三點表決國安法,不過係大會俾 feed 定香港傳媒自己架鏡頭用片就難講
以前大會唔會出 feed 而係新華社出條文字稿算數
然後閉幕禮完個半鐘後仲有總理記者會
但今年大會有新做法,翻譯係同發言同時出而唔係發言過後再出英文翻譯
預計能慳好多時間,否則有機會撞埋六點半新聞

三點表決國安法,不過係大會俾 feed 定香港傳媒自己架鏡頭用片就難講
以前大會唔會出 feed 而係新華社出條文字稿算數
然後閉幕禮完個半鐘後仲有總理記者會
但今年大會有新做法,翻譯係同發言同時出而唔係發言過後再出英文翻譯
預計能慳好多時間,否則有機會撞埋六點半新聞
iREC 發表於 2020-5-24 18:45

總理記者會維持舊做法,先中後英
似乎可以期待啲嘢咁?

點解會咁有趣,cable特別少投訴嘅?
cdbhk 發表於 2020-6-4 06:52

事旦台個處理手法係播完片搵劉兆佳上去解讀北面想透過呢套片講啲咩,咁投訴一定告唔入

可見將來播波會長期出現廣告logo喺比分表隔離
成人節目方面 唔知viu會唔會提前晚吹呢 ...
whitepowderdire 發表於 2020-6-24 00:08

其實最應該嘅係調整兩個時段嘅尺度規限
而家有啲喺 watershed 之後都唔出得街,搞到明珠外購劇同 930 cut 一堆
仲有啲唔知道係通訊局唔俾定係廣播機構自己 cut

政府新聞處今年無要求電視台中午播多一次國歌?