如果港台一早公司化會否更有創作自由。老實說頭條新聞揶揄時事都不是今天的事﹐以前有EYT或ATV 的香港亂嗡 ...
lv123 發表於 2020-3-10 12:30

好難講 公司化都唔等於免於河蟹
正苦一樣可以左右管理層任免 正如昔日嘅九鐵
而家只係左派借警權無限大嚟招草船借箭
以往TVB ATV都係點到即止 笑星救地球後都無甚諷刺中共嘅節目

回覆  frank817

新聞我又唔覺得一定要擺 23:00 / 23:30
呢兩個時間 81 同 77 都係用黎做新聞
擺自家綜藝 ...
死宅男@XC 發表於 2020-3-11 14:19

6點新聞就係食返亞視條水 本身332都擺多D LIVE喺1800
99台又冇可能犧牲2100做時事9點鐘
2300唔播新聞就係搶攻81弱點
12點又想留返做成人綜藝/動漫時段
唯一可取得2230 同港台打對台

18/3 新聞天地overrun到23:03先完場
應該係無技術故障、重大新聞時嘅新紀錄

今天於6時半舉行特首記者會,故應該99台不會插播:
hkaiw 發表於 2020-3-27 17:10

3萬thx都阻唔到99插播新聞
31、32、77、81、83、99 同步直播
六點半新聞live咗10分鐘就去廣告
31台喺18:58腰斬
同樣地 84照樣冇出breaking news
大半年前狂開news flash 而家就潛晒水

因為肥豬台新聞部人手唔夠褂,另外99台嘅港台電視節目唔會再做補播處理。 ...
tonysiu 發表於 2020-3-27 18:57

仲有半個鐘播新聞 搵7:30新聞主播都做到啦

到嗰時記者會應該已經結束
tonysiu 發表於 2020-3-27 19:05

我意思係反正7點半有新聞
咁30mins-60mins前都有人手出到breaking news
不過要考慮埋手語新聞嘅播放

今天下午又要召開特首記者會。
hkaiw 發表於 2020-4-1 12:32

未必 可能就咁刊憲就算

3/4 新聞天地又overrun
大概係頭條報道袁國勇教授專訪所致

今晚起《警訊》原主持梁皓妤遭撤換, 轉為張繼聰細佬做主持
sm21 發表於 2020-4-8 13:44

梁小姐都好難做得耐 睇佢IG都略知一二
唔知民建聯又會唔會問警訊收視如何呢?