港台新聞音樂重新編曲

之前個 post 鎖咗
今年開始新聞天地以及各節新聞全面換咗新版音樂,由之前嗰版重新編曲
不過電視新聞天地嘅 presentation 仲未有變化

https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/hktoday_tv/episode/722498

好似同電台版基本一樣, 個feel唔錯, 有聼rthk radio既會中意,  我覺得需要再recompose一下 至會似電視既新聞theme,  宜家呢個版本個奏樂太單薄啦 (好想講呢句: 雖然個melody唔差, 但個composition仲差過亞視)

好似同電台版基本一樣, 個feel唔錯, 有聼rthk radio既會中意,  我覺得需要再recompose一下 至會似電視既新 ...
wilsonleung318 發表於 2021-1-7 00:14

原版其實係罐頭音樂嚟嘅,唔知係邊間公司去 recompose。
但其實效果真係唔好,覺得好似太柔咁。

原版其實係罐頭音樂嚟嘅,唔知係邊間公司去 recompose。
但其實效果真係唔好,覺得好似太柔咁。 ...
iREC 發表於 2021-1-7 00:52

另外加個vocal可能會好d, 電台版係'香港電台新聞報道' , 電視版就加vocal '香港電台新聞天地'

講開音樂theme, 我覺得六合彩,2015剛剛從亞視轉無綫既opening好過宜家

當然1997年無綫版本既六合彩音樂都好得。

好似同電台版基本一樣, 個feel唔錯, 有聼rthk radio既會中意,  我覺得需要再recompose一下 至會似電視既新 ...
wilsonleung318 發表於 2021-1-7 12:14 AM

係電台版都換咗
末換前電台電視都一樣