[ 轉自 XS ] 一些細機箱水冷

在XtremeSystems 收集了一些細機箱水冷 例子

Comp [1024x768].jpg

Comp-2 [1024x768].jpg

連結在:
1, 2, 3, 4

根本就唔係細機箱吧...(汗

隻SG01我唔知個蓋會點整

之後果d根本就係裸跑架包殼
仲阻地方過d塔式機箱

話時話 d水冷玩家除左 電鍍 亞架力 UV LED 光管 之外
唔知仲有無d咩新意

咁細仔箱裝水冷 真係好考心思

原帖由 CWPP 於 2008-12-16 15:41 發表
在XtremeSystems 收集了一些細機箱水冷 例子

連結在:
1, 2, 3, 4

很好的參考
我都諗緊我個細箱點玩

SG-01, SG-02, PC-V350 都唔算係細機箱, 只算係裸跑架包殼喎......大汗....你又post 啲上水細機箱啦
原帖由 kanduki 於 16-12-2008 19:49 發表
隻SG01我唔知個蓋會點整

之後果d根本就係裸跑架包殼
仲阻地方過d塔式機箱

話時話 d水冷玩家除左 電鍍 亞架力 UV LED 光管 之外
唔知仲有無d咩新意

咁响你眼中, 邊啲係 細機箱, 我唔得閒, 搵到呢啲喳, 咁多人問, 不如你都post 啲上水細機箱分享吓啦.....巴閉.....

d水冷玩家 唔得閒服侍你呢庭人, 又唔見你開啲水冷post 益吓人分享吓? 成日响液冷區彈核水冷, 回覆又冇乜建設性, 你唔悶嘅咩? 定你其實好悶要呃抽水回覆?

彈下都唔畀?

原帖由 CWPP 於 2008-12-16 20:17 發表

SG-01, SG-02, PC-V350 都唔算係機箱, 只算係裸跑架包殼喎......大汗....你又post 啲上水細機箱啦

咁响你眼中, 邊啲係 細機箱, 我唔得閒, 搵到呢啲喳, 咁多人問, 不如你都post 啲上水 ...

ok d箱改到咁大 一時睇漏眼 先講聲sorry
只係覺得 夾硬塞隻12排入去做哂幾隻block...有咩意思

有本事就同iTX上水 果d系統出哂名熱+唔夠位裝風冷
不過唔好叫我捃圖 我無門路去睇呢類玩具

你彈人就得, 彈番你唔畀?
原帖由 kanduki 於 16-12-2008 20:53 發表

ok d箱改到咁大 一時睇漏眼 先講聲sorry
只係覺得 夾硬塞隻12排入去做哂幾隻block...有咩意思

有本事就同iTX上水 果d系統出哂名熱+唔夠位裝風冷
不過唔好叫我捃圖 我無門路去睇呢類玩具

嗱, 呢個就係你話唔知會點整, 上面 SG-01 個蓋呀. 上面啲 link 有架.
評判, 係咪仲 阻地方過d塔式機箱姐 .....

d箱改到好大 咩? 唔覺喎. 唔洗改就可以上到水嘅機箱, 啲機箱官網都會有啦, 洗鬼有 DIY, case mod 呢啲 hobby 咩....... 改得少你又話 太易冇 effort 唔算 DIY 姐.....
物主整得出實有原因需要架啦. 有人很喜歡某機箱, 外形又好, 尺寸又好, 間隔又好, 喜歡DIY又好, 物主總會有個優先既定目標啱佢心水先去整, 況且只不過係參考, 洗鬼我同你覺得佢 '有咩意思' 咩, 唔洗一 嘢 challenge 晒嘅. 你連大題目 "細機箱行水" 都唔贊成, 改又唔俾, 不喜勿入嘛, 閣下有本事就 整/找啲 更好 reference 出嚟俾人參考下囉, 唔好成日膠彈其他人啲喜好 同 solution 好冇........

係丫...總之我就係膠 我就係評判啦~

原帖由 CWPP 於 2008-12-16 21:19 發表
又冇見議, 又成日彈

嗱, 呢個就係你話唔知會點整, 上面 SG-01 個蓋呀. 上面啲 link 有架.
評判, 係咪仲 阻地方過d塔式機箱姐 .....

d箱改到好大 咩? 唔覺喎. 唔洗改就可以上到水嘅機箱, 啲機箱官網 ...

先講呢部細機箱
個面板都改成咁 無留意開d插座都唔知係SG-01黎
另外面皮都改埋的話 唔差在改闊d 遮埋個排
論闊度的話 肯定比大部份塔case佔位 張檯都要幾闊落下先擺得好睇

細機箱+水冷 呢個版都有師兄post過
亦都十分之簡潔企理

身為反水冷者既自己其實都起緊部水機
只係屬於低成本+低工序之作(水冷parts都係中古品 )
要樣無樣 效能未知(d軟件未解決 )
完成左可能會post上黎

我咪回你囉, 我而家得閒 燒膠

原帖由 kanduki 於 16-12-2008 22:12 發表

先講呢部細機箱
個面板都改成咁 無留意開d插座都唔知係SG-01黎
另外面皮都改埋的話 唔差在改闊d 遮埋個排
論闊度的話 肯定比大部份塔case佔位 張檯都要幾闊落下先擺得好睇

細機箱+水 ...

咪係囉, 你用你自己眼中的刻薄限制去定義 細機箱, 審DIY囉.... 論闊度, footprint.... 笑死人.
可惜時下是多以 高度深度為主 去界定 細機箱 囉 ..... . 咁梗係有人唔鍾意/唔可以機箱放地下 (可能家中有小朋友, 貓貓狗狗之類), 或者有人唔鍾意機箱放响枱上時好似成幅牆咁高啦, 甚至有人啲枱對上直頭有層架限制咗機箱高度.....等....先會有 矮細機箱 產品囉.........再 先會有人玩矮細機箱行水囉......

你 quote 的機箱都唔細啦, 以上啲條件都滿足唔到.......

都係嗰句, 膠 criticise 易到呢........

呃...

原帖由 CWPP 於 2008-12-16 22:40 發表

咪係囉, 你用你自己眼中的限制去定義 細機箱 囉.... 論闊度, footprint.... .
可惜時下是多以 高度深度為主 去界定 細機箱 囉..... . 咁梗係有人唔鍾意/唔可以機箱放地下 (可能家中有小朋友, 貓貓狗狗之類), 或者 ...

我有講過自己post果部係細機...
畀你咁講法 自己都想起部細水機 不過可能要過埋年先得閒

話時話你post左一堆圖 但係就一d評價都無...