請教水冷唔用水箱問題

我見到有c兄用t-line(係咪咁串呀??)加條管當做水箱咁,我想問吓隻t-line係一定要同水泵有一段距離定係可以直接接到水泵入水口度呢???係咪就咁加條管同個放水口就得啦??多謝c兄分享一下意見...

你應該解理做T-Line取代個水箱
當然唔可能直接接上水泵
如果接左上去,d水又點番黎做循環呢
所以通常會係最後冷排出果條水管加T咀,係果度入水比泵再出番黎
P.S 當然,設計位置方面可以自己考慮,改變

哦...唔該先,因為自己另一部機,幾個水箱都唔係好啱水道,又睇到有c兄po條link出嚟睇到可以唔用水箱,所以問吓,如果唔用咁就方便好多...

原帖由 felixku 於 2009-6-8 15:46 發表
哦...唔該先,因為自己另一部機,幾個水箱都唔係好啱水道,又睇到有c兄po條link出嚟睇到可以唔用水箱,所以問吓,如果唔用咁就方便好多...

但你要自己整個去水位wo
姐係你要預設,如果要換水,換水道時,d水點整出黎
同埋T-Line第一次接觸最好,搵set水冷用蒸餾水出黎試下先
因為第一次用始終會有點手忙腳亂

原帖由 jeff_extergo 於 2009-6-8 15:52 發表

但你要自己整個去水位wo
姐係你要預設,如果要換水,換水道時,d水點整出黎
同埋T-Line第一次接觸最好,搵set水冷用蒸餾水出黎試下先
因為第一次用始終會有點手忙腳亂

咁我想問吓呢幅圖嘅去水位係邊呀???

原帖由 felixku 於 2009-6-8 15:57 發表

咁我想問吓呢幅圖嘅去水位係邊呀???

你可以唔整
但如果做得完善的最好係機尾加閘For放水
而圖中都唔見有
佢應該係用水箱,唔多似用T-Line

ching 好大條t line 係左手邊wor, 個psu 對前果個位...

原帖由 hamsterspeed 於 2009-6-8 16:24 發表
ching 好大條t line 係左手邊wor, 個psu 對前果個位...

咁應該我睇錯,我仲以為係個冷排的水道

t-line 多數係set係成個loop flow rate 最低果個位會比較容易排泡...
我自己會set係pump 之前5-10cm
用緊d5/ddc 都冇問題... 排泡效果一流

回覆 9# 的帖子

聽你咁講我都想試試,係咪一定要用t字型呀??用f形得唔得呀..