大細喉咀.....

有關 2分, 3分陂分喉................
我有一構思 (未實踐, 睇一睇 各 ching 的睇法)
大家 一直都會以4分喉去接駁 水冷頭吧!
求 可以有更大的流量 去通過 水冷頭,
希望 能得到更大效能............

問題 在.........
如果 以 相同的 水泵............
我在考慮 是否 用上 細喉, 效能會更高.
理論 係 ----------- 流速會更高.
所以 水泵 位置亦應 越接近 水冷頭會越好.
CPU 的熱係突發性, 如流速加快, 會否比定速大流量會有更好效果呢?

請各位 發表意見...........

咁樣個泵負荷會大左好多.

原帖由 superxp 於 2009-6-8 19:20 發表
咁樣個泵負荷會大左好多.

loading 可能 會頂得住.
但一定要加 "單向 valve"避免 back flow
, 而且 變相係    "加壓" 運行.
在 "防水" 方面要加以考慮.

原帖由 juicy 於 2009-6-8 19:29 發表

loading 可能 會頂得住.
但一定要加 "單向 valve"避免 back flow
, 而且 變相係    "加壓" 運行.
在 "防水" 方面要加以考慮.

水冷  出現年期........... 話長, 唔算長.
但都已存在 無8年都有十年了.

一直都以coolant  加上全銅 為主體.
主要 改變, 絕不多.
而我的提出在於 流速.
在流入及流出 冷頭要快,
但相反於 冷排的時間 應要留耐一點..........

即係 水泵入冷頭 以 1分或2分喉,
但在回路/ 冷頭至冷排, 反而用上 4分喉.
因喉在一系統中, 有大細..........
中途應要 有水樽, 才可避免 突然 "缺水" 的可能性.

原帖由 juicy 於 2009-6-8 19:31 發表

水冷  出現年期........... 話長, 唔算長.
但都已存在 無8年都有十年了.

一直都以coolant  加上全銅 為主體.
主要 改變, 絕不多.
而我的提出在於 流速.
在流入及流出 冷頭要快,
但相反 ...

講開  coolant ...........
大家 對此有誤解...
汽車用的 coolant , 主要係要 針對 2種極端情況會同時出現............
1. 冰點; 2. 沸點.
所以 我地行水冷, 就算係 水喉水 效能 會一樣.
不過 最好係最 蒸餾水. 造可能 會是最佳 coolant.

喉大只係方便降水阻,我諗對散熱效果不太大把
但相反去多個Block,或出力細的泵可能用大喉會好d

原帖由 jeff_extergo 於 2009-6-8 19:46 發表
喉大只係方便降水阻,我諗對散熱效果不太大把
但相反去多個Block,或出力細的泵可能用大喉會好d

真不知..........
有邊位  ching Mechan 底.
當中 牽涉 aerodynamic 及 heat transfer...

原帖由 juicy 於 2009-6-8 20:05 發表

真不知..........
有邊位  ching Mechan 底.
當中 牽涉 aerodynamic 及 heat transfer...

咁流量對heat transfer一定有影響
但3分同4分,講真差好少好少
可能只係1,2度之差,..

原帖由 jeff_extergo 於 2009-6-8 21:12 發表

咁流量對heat transfer一定有影響
但3分同4分,講真差好少好少
可能只係1,2度之差,..

呢點.............. 唔知.
所以 提出來, 睇下大家 的意見.
至於 我自己 ........... 大有可能 入套 國貨, 試一試.
如果 國貨都可得到 比 來路貨更好的效果,

咁就

喉的重要性我覺得唔係太大
效能主要睇水泵同水冷頭
如果水管粗 水流慢
同水管細, 水流快
一小時水的流量都係一樣