新手上水一問...

同LK大平平地買左個水冷
但係問題出現喇...因為我完全未親身玩過水冷 借問聲咁樣裝法有冇問題?
玩緊粒545開4 3.6G 1.36V IDLE 27度 FULLLOAD42度正常嘛?

肯定唔得
WithouT_GoD 發表於 2010-3-2 20:15

c Hing何以咁肯定呢?
而事實上....哈哈.....
係.....

http://temp1.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1420602&page=1&extra=#pid22626678

無話慣常唔慣常,只不過係好多人都以為loop係有先後次序啫。
4X sli....sh.....
而家都唔知係咪真 ...
amoslee 發表於 2010-3-1 00:04

肯定唔得

我粒545的確係85w 開完4點會仲係85w? .....
jonny391 發表於 2010-3-1 20:21

85W 係佢粒CPU 的功耗 Range
你可以超高少少 (eg 90~95W)
但唔可以太高,因為係佢的極限再加電谷佢會燒
依個因素都係影響粒CPU可以超上幾高的原因之一
不過相反TDP高超得高發熱量大唔代表佢係靚CPU
好的靚的CPU應該係低TDP發熱量低而且可以超得高

高功耗高熱量對比低功耗理應低熱量
我PIIx4 920 TDP 125W OC 3.5GHz + MagicPro AKGX Extreme (出名熱)  ...
jeff_extergo 發表於 2010-3-1 20:15

我粒545的確係85w 開完4點會仲係85w? .....

你要搞清楚你句說話545 85 w 920 125w 此話何解?
jonny391 發表於 2010-3-1 16:52

高功耗高熱量對比低功耗理應低熱量
我PIIx4 920 TDP 125W OC 3.5GHz + MagicPro AKGX Extreme (出名熱) + HD4830 OC 710/1100
我一條loop 行哂3樣野,Full load 哂 CPU都係60度左右 (係水冷界已經算弱)
我自問已經行緊大陸野 (淘寶買), 相比d真正水迷差好遠
Larkooler係正野,最起碼比我而家用緊果d大陸野靚 (無論做工或散熱)
而你單行CPU 就已經成4x 度我覺得好唔合理 (個人覺得)
原因有3點:
1) 你CPU 545 TDP 85W,而且新制程,發熱量理應比較低
2) 你只係行CPU only,相比其他師兄Full Gear,冷排同冷液負擔少左
3) 早2日天氣涼,以我自己為例,我full load 都只係去到 4x (~50)度左右口
我唔係現埸,唔清楚你的set up有冇任何問題
但以你所比的資料並分析
覺得溫度唔應該咁高
當然你可以覺得4x 相比風冷已經好強
但我覺得你應該把目標放得更高 - 超頻越高但保持低溫度
只能說你的Setting 仲有下調的空間
未去到套水冷裝備的極限,唔好浪費左佢
你可以留意係唔係冷液的應用,冷排散熱同冷頭導熱出左問題
以作更好的改善
**以上純粹我個人分析**

依d係我個人意見only
我覺得單U上水 4x(~50)度算係熱
但你比我感覺係,開post問人正唔正常
但人地話唔正常 ...
jeff_extergo 發表於 2010-3-1 16:44

你要搞清楚你句說話545 85 w 920 125w 此話何解?

..我開4 3.72G燒機12個鐘 47度...真係熱嘛?
jonny391 發表於 2010-3-1 13:52

依d係我個人意見only
我覺得單U上水 4x(~50)度算係熱
但你比我感覺係,開post問人正唔正常
但人地話唔正常時你又要反駁人
講真我唔太想再講落去
覺得依個post冇咩討論落去的意義
因為我覺得你只係想show你超頻上到3.72GHz 而溫度係~47度
純粹係Show off

想問這一套水冷水道是不是全銅組成
如果不是全銅用一排就會發現有問題
會出現電瓶效應
廠商應該都知這問題 ...
s108186 發表於 2010-3-1 09:29

唔明C兄你講緊乜??
咩叫電瓶效應?
個BLOCK應該係全同..

我唔係用Larkooler,我唔敢作產品批評
但以我自己黎講,我唔係用Larkooler,
但我一隻240排頂 3樣野超哂CPU ...
jeff_extergo 發表於 2010-3-1 01:45

..我開4 3.72G燒機12個鐘 47度...真係熱嘛?