新手上水一問...

同LK大平平地買左個水冷
但係問題出現喇...因為我完全未親身玩過水冷 借問聲咁樣裝法有冇問題?
玩緊粒545開4 3.6G 1.36V IDLE 27度 FULLLOAD42度正常嘛?

正常,已經算涼la

你而家個Loop係pump→block→排→pump定係pump→排→block→pump呀?

你已經算涼了,不過我總係覺得AMD個sen ...
B-52 發表於 2010-2-28 02:40

pump→block→排→pump...
    邊樣比較好?
同埋我想知個冷排我裝係機頂有冇問題?因為我裝錯左好似=.='

以而家唔算太熱的天氣,你單block 4x度算熱
我行哂 cpu,nb,vga 都係 cpu 都係 30度左右
PIIx4 920, MagicPro AKGX Extreme, HD4830
依check下你個Block 層膠貼有冇清理好,有冇鬆,散熱膏方面又如何
泵→排→block→泵 會 比 泵→block→排→泵好
因為個泵都會發熱,先入排 冷凍左d 水再比block用,會有更佳效果
個排放係邊冇咩問題,就位便可以

以而家唔算太熱的天氣,你單block 4x度算熱
我行哂 cpu,nb,vga 都係 cpu 都係 30度左右
PIIx4 920, MagicPro ...
jeff_extergo 發表於 2010-2-28 15:05

FULLOAD 40幾度都熱...?

泵→排→block→泵 會 比 泵→block→排→泵好
jeff_extergo 發表於 2010-2-28 15:05

曾經係extreme system到睇過1d好專業的測試,說明其實水的傳熱是很快的,故其實你條loop邊樣行先、邊樣行後,其實都是1樣的。
其實我都覺得岩,因為你諗吓,1條loop有幾長?在此,水走先1個loop,經咗乜嘢先都無所謂。

曾經係extreme system到睇過1d好專業的測試,說明其實水的傳熱是很快的,故其實你條loop邊樣行先、邊樣行 ...
amoslee 發表於 2010-2-28 21:32

我轉左溫度一度都無變到 你既理論係岩既!

嗯,但係慣常做法都係泵→排→block→泵

仲有CHING你又食左張285,你想玩4xSLI? ...
B-52 發表於 2010-2-28 23:03

無話慣常唔慣常,只不過係好多人都以為loop係有先後次序啫。
4X sli....sh.....
而家都唔知係咪真係可以用非evga行4X sli,
是得唔得,好快就有答案