水冷頭、喉、牙的關係?

最近開始打算玩水冷, 已爬過下文, 但有些都唔係好明白。

我將會訂購一套 Larkooler 的三分水冷套裝, 用的是三分喉, 據我爬文的了解, 三分喉大概是 ID 是三英分和三分的射咀嗎? 如果買喉應該買 ID 三分, 還是應該窄一點點呢? 喉的厚薄有什麼分別呢? 是耐用程度相對於走喉的方使程度嗎?

另外, 什麼是牙? 二分牙和二分咀有關係嗎?

還有, 如果唔同尺吋的水冷頭, 應如何一起連接呢? 將不同尺吋的水冷頭放到同一個 loop 會不會有不好的地方?

唔好意思, 新手太多問題, 請多多指教。

唔好意思...都仲唔係好明 "轉咀可以2分牙轉3分牙" 係咩意思?究竟 "牙" 係接全條喉果部份還是個射咀扭上去個水冷頭的那個鑼絲位?Thanks

唔好意思...都仲唔係好明 "轉咀可以2分牙轉3分牙" 係咩意思?究竟 "牙" 係接全條喉果部份還是個射咀扭上 ...
copo 發表於 2010-9-28 08:04

牙 = 射咀扭上去個水冷頭的那個鑼絲位~

差不多99%水冷parts都係2分牙,除o左最出名o既Thermochill冷排同一個EK DDC Top之外,都好似冇乜o野係3分牙.

回復 4# K_C_

兩分牙是指個闊度還是扭落去的深度?

回復  K_C_

copo 發表於 2010-9-28 10:45

應該係闊度

回復  K_C_

copo 發表於 2010-9-28 10:45

兩個都唔係........參考呢度:

http://mdmetric.com/tech/thddat7.htm

兩分牙是指兩分水喉牙,亦叫英制 G1/4 牙。

牙 = 射咀扭上去個水冷頭的那個鑼絲位~

差不多99%水冷parts都係2分牙,除o左最出名o既Thermochill冷排同 ...
K_C_ 發表於 2010-9-28 10:03

咁2分牙的射咀是否有2分和3分呢?

回復 8# sailam

咁....即係兩分水喉牙如果用三分喉, 會唔會有 bottleneck??