Cosair H100 在 500R 上

事源訂左GE H100 終於有貨, 當晚就即刻裝上去500R 機箱.
當日攪左我成晚先裝晒, 研究都研究左好耐.

最終裝好左, 但有野要講.

H100 原理上可以裝到4把FAN, 但因體型太大, 只可以係機箱裝到2 把. 同埋唔可以就錦好似說明書錦上螺絲, 要自己左諗諗右諗諗先裝到上去. 我GE 裝法係 (由上至下: 機箱防塵頂蓋>H100 HEATSINK > 機箱頂部薄片>2把FAN 向外吹>CPU PUMP)

如果係 (機箱防塵頂蓋>H100 HEATSINK >2把FAN 向外吹>機箱頂部薄片>CPU PUMP) 或者 (機箱防塵頂蓋>機箱頂部薄片>H100 HEATSINK >2把FAN 向外吹>CPU PUMP) 都應該裝唔到, 比底板頂住.

下面有D相比大家參考, 關於500R 機箱亦可到下面條LINK 睇睇:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1678049

雖然我對一體化沒有愛,但都支持一個

好似幾吸引,但聽講一體化水冷效能一般

唔知CHING有無溫度圖睇睇

一體化水冷 賣點係靜多過效能

i looks like u can only diy, putting it on the roof top fans is strange.

如把h100的散熱和風扇一起裝在機箱內呢?
我見人可用4把,但不是完裝的兩把風扇,!

其實我覺得水冷區應該要開多一個一體化水冷子版,因為呢d根本完全唔需要有玩水冷既技術... ...
B-52 發表於 2011-10-11 16:33

而家市場上來來去去的一體化都係果兩款,等LGA2011出左後,我估一體化會開始開花
到時我再申請開個子版

冷排放箱裡面,風扇抽出應會靜一點