[27-08-12]800D"人上我上"水冷<補完>計畫 Phase 2 請到#4

Last updated : 27/08/2012
更新內容
相片加入@ #4

#1 - 序
#2 - 水冷零件list & TimeLine
#3 - Phase 1 photo
#4 - Phase 2 photo

序:
小弟玩水冷經歷好淺~今次會係我玩電腦之年最大既Project啦~
請各位師兄多多指教,俾d意見我
大家討論討論感謝各位~

今次其實係一次"一步到位"既升級,現左會上水既其實係只有CPU,
因為GPU and Ram等等既,我想遲d升左級都上埋水,
所以今次計劃大家可能會見到一個Block但有幾個大排既組合~
佢地全部都係為將來而準備既~
最後希望6月中完成

P.S. 請注意,MOD箱需要詳細既計劃,唔係畫左圖/諗好目標就得~
       唔係就會好似我咁,因不仔細計劃詳細,搞到實際有太多出入,
       現在不斷又改又修錯處~~

-------------------------------------------我是分隔線-------------------------------------------

爛尾之作~
(我的wide鏡唔知去左邊~大家請睇住眼痛既相先)

由於私人問題未能提供"燒雞"圖
請見諒~

鳴謝各位幫助我既毒梟們~特別多謝David兄,林師傅,SAM哥係其間既有愛幫助
祝各位中毒越來越深,食包都食得越來越開心~希望有日我地可以係某個地點交流交流~
小弟暫時引退,有望他日東山再起

-------------------------------------------我是分隔線-------------------------------------------

Phase 2 序:  jump to #4
經過多番努力,終於可以再動工啦,今次既目標係"補完"。
現時設計應該係800d既最大玩法啦~但因小弟太怕煩,仲有手工其差
所以Phase1既缺憾都幾多下~最重要既下層冷排如果要最大效能
就一定要開側版做出入風口,但因小弟自認技術不良,再加上成本問題
所以最後都無做到~
今期我就要檢討問題,慢慢改良~~

現時計劃~
將下層冷排改去前方,大家都可能會覺得好浪費~
我都非常認同~但其實由於機箱太長,不能直放機箱~
所以一路以來都係打橫放係台上(可參考上面完成圖)
再者由於咁樣放,前面板用都無用過,所以我先有咁既想法~
其設計取材於X2000F等有前抽風位既機箱~

主要水冷件List
Pump:          Koolance PMP-450s x 2 with EK Dual D5 top
                         and Koolance Dual 24V Pump Controller
Rad:              Hwlabs BlackIce SR-1 360 x 1
                         Hwlabs BlackIce SR-1 480 x 1
CPU Block: EKWB Supreme HF - Full EN (Nickel)
GPU Block :   Shapphire ATI 5850 with Aquacomputer AquagratiX GPU block
                         HIS ATI 5850 with EK Full cover GPU block
Fitting:         Koolance Black Compression Nozzle ID: 13mm (1/2in), OD: 19mm (3/4in)  
                         Koolance QDC with Compression Nozzle ID: 13mm (1/2in), OD: 19mm (3/4in)
                         Bitspower G1/4  45"  adapters
                         Bitspower G1/4  90"  adapters
Reservoir:       Koolance 60(OD)x120mm Res body
                         with Koolance Reservoir Fitting Base and Top with Fill Port
Tubing:        Tygon Tubing 3603 13mm (1/2") ID, 19mm (3/4") OD Clear
Fans :               Servo Gentle Typhoon 1800RPM (AP-15)

[30/3/12]
計劃起動,初部計劃草圖完成~
想轉去CAD~但唔識搞.........
去請教友人.....但自己太蠢,點唔明,只好放棄~~
最後只好用人手啦~

[1/4/12]
要離港一個月.......計劃暫時停工

[29/4/12]
未開工就越買越多野.......

[11/5/12]
草圖就有啦,現在開始諗下點樣走水道啦~

[14/5/12]
多謝兩位好心既師兄借出工具~~
P.S. 再試試我家個鑽~唉........除左大聲外,仍然打唔穿d拉釘

[15/5/12]
得到強勁既工具幫助下,好快就完成以下工作啦~
- 下HD架 & 上面 HotSwap HD bay 移除
- 將中間層板移高
- 機箱部份凸起位置銼平

[16/5/12]
今日都係切野日~不過因時間關系,
所以只開左頂個480位同下層風篇位~

[17/5/12]
有部份parts仲係美國未黎呢~
休息幾日啦又要~

[18/5/12]
尋日無野做,又去左SSP,諗住睇下有咩料買黎補下
順便去搵朋友仔聯系下感情~~
點知@m@ 請睇#4

[20/5/12]
好多野要等~未齊野就只好停工啦~
要等PCS,等亨利叔叔,等fittings,等清風,等包線野
起碼一星期既時間啊要~

另外有師兄指出有設計上問題,下層要再執~
(已經修改@16:35)

[23/5/12]
TB同fitting都發貨lu......星期一應該可以再開工啦
差PCS~~~~

[26/5/12]
提醒網友們,如果去TB買野,請black list一間叫韻達既快遞公司~~
23號收件,同一日晚上到hub~24號話由北京航空站發送去廣洲~
但架飛機到現在都未到啊~~係咪俾塔利班騎走左啊~~

[28/5/12]
TB訂既野都羅晒啦~~現在差PCS就可以set水道lu ^^

[29/5/12]
再次開工~~~完成埋個頂佢~~
整整下自己轉軑~諗住改下個設計~
無諗清楚下,完成左,但效果超唔得~~

之後就做d手工野~~超唔得~~
所以去TB訂電線係正確既選擇

[04/06/12]
PCS野都到啦~
羅埋可以正式開工啦~~

[06/06/12]
有得休息就快d開工啦~拖得太耐啦~
主要完成下層既排配置,仲有執下detail位~

[09/06/12]
美化出水口~
接駁fillport~

[23/06/12]
咩都唔理啦,上BLOCK~~~

[29/06/12]
已經上左箱啦~努力排氣中
因設計問題~~有d唔多順利

[01/07/12]
今日最做後既野啦~執下線and收檔啦~
水箱問題已經無心機再執啦~

[13/07/12]
Phase 2 was conformed and draft is on progress.......

[20/08/12]
希望工程第2期動工~~~

[23/08/12]
又再界野,同度下位

[27/08/12]
初部既水道已經搞好啦,
不過又有野要等啦.....要等到9月頭再開工啦

工作記錄區

今日先發現原來個鑽咁有"歷史"
但佢現在老到連拉釘都敵不過

-------------------------------------------------------------------------------

D兄既高級電磿and林師父既"搵食"架~

開工啦~但一開波就因為下HD架有2位暗位拉釘好難搞~
整左成半個鐘都唔得,最後只好拆埋個箱底黎方便下~

無左個底,2分鐘KO了~

裝返個底,因無黑色拉釘賣,只好"顯眼"小小啦

拆左2個HD位,個箱就覺得更大@u@

因為個下層唔夠位俾排打直放,所以拆落黎起高小小~
(D兄,我都好似拆到個箱好似ChiphXXX個師兄咁 )

因個層板其中一邊有用黎鎖住背板,如要升高就要cut走
唔係就會凸住~

第一次用機,有小小手震,仲有好多火花,嚇親我媽子

得好醜樣,最後用D兄既磿機,磿左3~4個字,整返平滑佢

最後就做返d簡單野黎完結今日工作
磿走4粒會搞到個排企唔穩既野

仲有拆埋PSU位個2條軌

-------------------------------------------------------------------------------

今日主要都係開"lon"日~開頂個俾480排

諗住下層原HD位裝一把12cm既fan,幫助下層走熱~

今日又偷懶啦~~只係好頂個手尾就算了~

都未上機,個排就傷痕累累~

頂個"天井"開得太醜樣啦,所以最後都訂過塊板,美化返小小

度好位就鑽啊鑽~最後用拉釘固定~

向某位師兄偷師~銀拉釘的好拍檔

休息期間,唔小心跌左枝螺絲批去個排到,心痛~~~~

用來頂高個Radgrill~~咁就可以俾d 隔塵網拉出拉入啦~

後來有個新idea,但我無詳細考慮就去馬啦~
點知做出來個效果超唔得,返唔到轉頭了~

因為用e個方法就唔會落螺絲~所以就出動AA去幫個框同Radgrill合體

點知又因度錯位~其中一個隔塵網被迫左出黎~

只好用人手去cut短小小~

成功~~

近睇都還可以既個樣~

今日用左好多拉釘

之後就到小手工時間^^"  我最差既野~
學某大陸晒命網既一位大師既idea~一黎保護個排,
二來用來令到個排係下層頂到實一實,唔使用L碼去夾實佢~

15A電線配直角插~因PSU個位如果用返原裝直插就會頂住側版~
見佢個色幾特別就買啦~~其實佢同個箱一d都唔襯架呢~

好可怕既包線作業~~~特別鳴謝hgcjeffrey既實用教學,引用名句:
"謝謝你個POST....因為你個POST我先之可以有信心包我第一次既蛇網"

今日想裝返個側板睇效果先發現原來有粒側板螺絲頂住個中層板呢~
所以要做小小既"lon"俾佢~不過無左DAVID兄個D牌小工具幫助下煩左,無左咁靚整得~

之後就做個下層風篇位~因原本個洞既位係大過12cm既呢~
所以要加返d野去幫助上螺絲~

大約成品,遲d會噴返黑d接片~

係頂部加個大洞,用黎裝fillport~

下層2個排開始接駁~

加左個閘係機尾,用黎放水用~

我既古董喉剪(裁缝剪),效果都唔錯啊~

下層整個組件~

裝機~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

經過意見後下層兩排連接and放水位改動~~

因個4-ways頂住,其中一把GT要走去另一邊~

PSU位用"清風"網補返~

頂既fillport就經一個5-way去接駁水道~
遲d個5-ways其中2個位可以用黎放"銀子彈"or溫度計

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

因一些私事後現在趕工啦個唔再拖啦,唔再慢慢改進啦

好耐無見既CPU真身~~配EK BLOCK

未上水就幫佢架對眼先~

VGA都上埋~~多謝林師父既割愛~
變身前~

變身後~

PCS來既LED燈~~遲d睇睇效果,可能會轉返光管~

已經到尾聲啦,已經無咩好整啦,係執下線就算啦~
檔已收,工已放~乖乖的等我下一個春天啦~~

我的執線套裝~

唔係好靚,不過對我來講已經進步左好多lu~

完工~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Phase 2 Log

多謝某師兄既自動幫助~~
EVGA E760終於都可以玩埋一份啦~

進度好慢,事關夏天既我,一向都活動能力大減既

無聊的手作仔.....SR-1 Carbon (fake)功力0提升~~

下層再改,現在咁睇,個設計算係退返後呢~~
訂左個架,亦因為等佢既來港所以遲左一個月先開工~

CD位俾我暫走左個底.......之後就學人地打直放排啦~

電源放返去原本個位~不過就多左個Pump陪佢啦~

Pump底個位咁Q係入風位,有hex網,
用M4螺絲剛剛好固定左pump位,小小工程都唔使

現時大約水路~

-------------------------------------------------------------------------------------

我都玩CF.......不過係4年前既產物

現時大約情況~因Display card 2個block既牌子不同
所以用唔到橋or SLI/CF用fitting,只可以用最原始既裝法
但原來唔夠鎖咀,只好用射咀加扣啦~

回復 1# tc3335

加油呀 C兄 快D整好等我學下野

回復 5# melody20541

我跟你地學就真~

回復  melody20541

我跟你地學就真~
tc3335 發表於 2012-3-30 21:32

我都唔知幾時先可以整好...等Z77板 CPU 仲要訂野...
工作上就黎旺季 冇咩時間 希望今年內整好啦
PS 都要多謝呢道D C兄幫我訂野

回復 7# melody20541

我等緊N記新既GPU~
應該唔會買GTX680~
所以點都要等融暑假到先完工~~

其實底下拆左HDD架
而你係用普通火牛
唔駛MOD都可以放360排

PS.等換左R4E+3930K之後再改

回復 7# melody20541

我已經開始旺季