[完成] 水冷更新ver2.0

早一個月前已經更新過, 到接近完工時發現仲有D地方可以改善

衣到有D舊post
水冷更新ver1.0

新手上水

自製全鋁超頻架

今次更新既地方有:
- CPU block同ram block中間加上QDC, 方便換CPU
- 7970上水
- 訂製個鋁相比兩隻排+pump+水箱+fan controller
- 汁下D線
- 加隻lian li HDD hot swap

訂左好幾次野, 等了又等, 過了成個月D野都8899, 仲有少少咀要4月10號先到

4月6日
襯放假有時間將可以上既野裝左先

上次更新到咁樣

CPU部份先加上一支QDC

rad case, 裝住一隻排先

XD

7970 EK block + watercool backplate試下位, 羅絲長度唔岩, 要上TB訂了...

18/5更新

先講下水道, 今次會改為行single loop, 因為一隻480排+D5只做一張7970太浪費, 改為single loop可以將兩個loop的資源平均分配
pump+res A > rad B > block B > pump+res B > rad A > block A > pump+res A

先黎7970上block & backplate, 加上TB訂既羅絲, 長度岩岩好

補給品

上冷排 and pump

訂左10尺tygon3603, 剪左少少黎試位, 之後岩岩好用曬...多少少都冇

準備合體

VGA block裝上QDC

最後主機同冷排部份合體, 裝上4條喉

組裝完成, 放上神檯

水冷部份算係完成, 仲差個lianli hdd 架未到同埋會汁返好D線
水冷部份完成後, 加返少少報告...

由於太多QDC...而家一個loop行兩隻D5都係緊緊OK, flow rate = 2700Litre/min...
另外衣隻koolance水箱真係好煩, 睇就好睇, 最大問題係一入水既時候
如果正常咁放, 水箱入左既水唔係咁易比個D5抽得到, 機本上一定要將個水箱打則
咁隻D5先會抽到水....

講多少少關於衣隻Koolance水箱, 想買既ching入水時一定要注意..

理論上向上抽水係冇問題的, 大前題係成個水箱/成條loop注滿了水....
不過第一次入水時就會有問題了...

如圖所見, 如果一開始隻水箱平放, 由上面既入水位注滿了水, 水向下流, 應該係會流到去D5個入水位
不過因為D5果邊都係密封, 入面既空氣就走唔到出黎, 變左睇落入滿, 但係隻D5跟本抽唔到水
唯一方法就係將隻水箱順時針90度打則放, 等入面既空氣排左出黎....

而第一次注水時, 我就要[入水, 關上入水位, 打則, 開著D5抽水, 抽曬就關D5]跟住又再入水....不停重複衣個動作....
直到成條loop都有水先可以長著隻D5.........

當時買衣隻係因為市面上只有兩隻bay drive既水箱可以放兩隻D5, 而另一隻(好似係alpha cool?)佢個深度太長, 會頂, 所以唯有買衣隻....

6月11日
琴日收到朋友既電話, 之前訂既lian li hdd hot swap到了, 琴日下午就帶左佢返屋企了, 要唔該林不肥

返到去開工, 先裝上風扇同SATA線

正面

成部主機放落地, 拆出下面既底盤, 重新擺位

再汁汁D線就ok了, 再次合體!!

靚仔曬!!

完成!!

多謝收看!!

隻貓十足我果隻仔咁百厭!哈哈!

隻貓十足我果隻仔咁百厭!哈哈!
joejoewong 發表於 2012-4-6 02:07

我每次買左新玩具返屋企, 佢都要走埋去8下

我每次買左新玩具返屋企, 佢都要走埋去8下
majai214 發表於 2012-4-6 02:08

係呀!隻隻貓都好鬼有好奇心!我買咩番尼,佢都要過目!
不過最期待師兄你分享毒品!哈哈

係呀!隻隻貓都好鬼有好奇心!我買咩番尼,佢都要過目!
不過最期待師兄你分享毒品!哈哈 ...
joejoewong 發表於 2012-4-6 02:12

呵呵, 加多兩張相, 不過未上得機, 仲差幾粒咀

majai214 發表於 2012-4-6 02:16

我都差4粒咀!到齊先開工!
復活節終於有時間幫個機箱mod下

majai214 發表於 2012-4-6 02:16

個背板真係正到爆.....

隻貓正爆

個背板真係正到爆.....
joejoewong 發表於 2012-4-6 02:20

如果CPU+MB用EK block就可以用ek背版襯返全黑色
用koolance block當然用銀色背版啦

不枉我星期三放假都pack好貨上a shop

我都襯幾日假加隻120同外掛360, 將7970上埋水, 呵呵