[測試] antec 920 fan 一問

說明書寫抽出機箱, 可唔可以轉做抽入, 用機箱頂既fan 抽出???

我覺得用機箱的熱氣吹冷排好似會降低散熱效果

回復 1# alextso321

但係CHING係汽車上,都係咁樣既方向吹冷排喎,新手一名,有錯請指教

轉做抽入

轉做抽入
nikeaf1 發表於 2012-4-8 17:21

即係由個pair fans 由吹出機箱, 轉做抽入機箱.
剩係用機箱頂fans抽出.
轉做抽入既原因, 用出面D 冷空氣吹冷排, 散熱應該好過用機箱既熱氣吹. 同時因為如果太多抽出, 機箱會變左負壓, 會有好多塵, 轉做抽入想做正壓.

即係由個pair fans 由吹出機箱, 轉做抽入機箱.
剩係用機箱頂fans抽出.
轉做抽入既原因, 用出面D 冷空氣 ...
alextso321 發表於 2012-4-10 18:28

都可以,不過你唔可以忘記,你咁樣冷排啲熱風就會吹哂入機箱,正壓會比負壓有更多空氣係機箱,你咁樣其他part會比較熱..

都可以,不過你唔可以忘記,你咁樣冷排啲熱風就會吹哂入機箱,正壓會比負壓有更多空氣係機箱,你咁樣其 ...
felixku 發表於 2012-4-10 18:53

我機箱前面有fan 吹Hard disk, 側面有FAN 吹Display card, 我諗應該ok.

我機箱前面有fan 吹Hard disk, 側面有FAN 吹Display card, 我諗應該ok.
alextso321 發表於 2012-4-10 23:54

正壓一樣有塵,入風位個度,而且到時冷排積塵重難攪

正壓一樣有塵,入風位個度,而且到時冷排積塵重難攪
felixku 發表於 2012-4-11 00:13

用花曬洗冷排得唔得架??

用花曬洗冷排得唔得架??
alextso321 發表於 2012-4-11 00:39

要用野刷,我每次洸都覺得頭痛,就咁沖的話,好藺乾淨,除非你兩個月左右攪一次..

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... =%E6%AD%A3%E5%A3%93

一樓定二樓好??  我仲有把側fan 吹display card

2樓個排法剩係用冷排抽出, 咁打機個時display d 熱氣抽晒去冷排到?