[開箱] anidees AI Crystal +國產水冷, 低成本打造雙冷頭自組水

開場白講句, 呢度好多人對國產野心存不良之心
利申, 非大愛膠, 買大陸野唔等於我唔點蠟燭放空凳
好, 講完
Edited:講多幾句
我從來無覺得過我整得好,都無覺得過任何美觀
向來係先求用得就算
過度性質,不喜可插勿亂串
唔喜歡可以上一頁離開,無人要求任何人睇傷眼圖
我自認扭得唔好,我有講過,唔需要覺得條條揈,更唔需要覺得就甩就甩
暫時講完
今次啲件只係舊件, 係覺得用左隻一體水年幾兩年, 係時候要換, 直接上自組水算數
i5 6500
藍寶390 8GB
2*16GB DDR4 2400
即刻_ z170 gaming 5

兩隻冷頭都係收二手, BYKSKI
CPU冷頭 $100 hkd
390全覆 $200 RMB (閒魚搜刮返黎既野

水冷其他組件: (以下無提過全部計rmb)
冷排: 無品牌薄鋁排360mm (厚排會頂8pin) $100
泵連箱: 200mm高 $170
fitting: 外徑14mm evo G1/4 *20 $100 hkd
petg膠管: 夾埋4.5米 $50 hkd
水流計: $24
自動排氣閥: $20
止水閥: $25
3通: $12
以下非BYKSKI
90度可旋轉接頭 $7 *2
測溫計 (連堵頭, 大4PIN取電) $25
BOOM堵頭: $3.5*2
M2M對絲: $5*2
注水樽: $8
管剪, 膠條, 削管器各$10
熱風槍: $38連三風咀
成本: 683RMB+250HKD =1037HKD
冷排扇就用CM SICKLE FLOW 120, 駁箱既速度控制 (其實都幾流..5V/12V就當控制)
箱入風就用corsair sp120*3
箱就全新買返黎, 之前果隻H440我真係唔識走水...
當然冷頭呢啲野有人介意二手, 我就清潔好就由佢
中間其實扭管扭得衰, 浪費左成米既管, 仲刮爆左一粒FITTING
懶得影制作圖 (其實係太亂)
直接成品:

屈人氏水, 清一清先

放咁啲水, 再溝埋唯一唔係國產既EK水
無開冷氣日頭待機, 水溫就係呢張圖既
added: 排左三日泡, 家陣待機32度左右
full load大約6x度左右啦, 暫時係打pso2
唔開冷氣都可以壓到gpu唔過65度, 收貨 :smoking:

非常好

硬管真係靚好多

支持上水! 支持下毒海!

睇係水區有時真係笑死
特別有Ching用你地偉大祖國嘅水泠用品! ( 因為我 ...
嘩!嘩嘩! 發表於 2017-7-17 22:45

我係錢作怪啫...
一闊三大呀
不過你指既箇中原因係咩

回覆 3# 嘩!嘩嘩!

換RYZEN果陣會換銅排+多個240前置
到時就應該似圖2咁改了..
家陣最熱係390, 粒6500又無超無盛, 唔想佢食埋CPU啲熱先扭到咁衰

硬管真係靚好多
andykmccc 發表於 2017-7-18 10:40

扭得衰極都叫有啲樣睇