新手想買分體水冷套裝,求意見

先講一下個人需求,電腦已經比以前少用左唔少,不過由於近件INTEL CPU實在太熱情,而一體式水冷似乎壓唔住CPU既熱情,所以想使用分體式水冷幫補一下。

不過我完全沒有組裝分體式水冷經驗,所以打算買套裝,岩岩見到TT 依款套裝,價錢合理又比較簡單,所以諗住試下。

https://tw.thermaltake.com/Liqui ... ling_Kit/design.htm

有兩個問題想問各位大佬

1.  依款水冷套裝O唔OK呢?
2.  由於未來仍會更新CPU,主機版應該短中期唔會,X299,為左方便安裝新CPU唔駛拆水冷,想改軟管,雖然外觀可能差少少,但我唔介意,想問下大家應該除左買軟管外,D接頭駛唔駛買過,定係要買過?定係其實使用硬管,換CPU,唔駛成個水冷要拆過都裝到?唔好意思太無知

謝謝各位大佬

via HKEPC Reader for Android

D大佬應該會叫你買其他自組水 alphacool, ek 果d  厚薄排任君選擇
TT呢套好似仲貴過自組

接頭唔洗買過, 不過買前要留意好尺寸大小

最好放晒水先換CPU

D大佬應該會叫你買其他自組水 alphacool, ek 果d  厚薄排任君選擇
TT呢套好似仲貴過自組

接頭唔洗買過, 不 ...
010 發表於 2019-2-9 12:25

THXTHX
我見成套野搞埋唔駛3K,又唔駛煩先諗
反正都要放水,咁可以照用硬管,雖然要屈管要研究下
買自組,怕買漏野

先plan好點loop, 然後再數下d fittings要幾多, 需唔需要加放水位之類
應該唔會買漏

深水埗死角位好似都有d EK賣

一體又係360 分體又係360
分別有限

先plan好點loop, 然後再數下d fittings要幾多, 需唔需要加放水位之類
應該唔會買漏

深水埗死角位好似都有d ...
010 發表於 2019-2-9 12:44

THX,咁再研究下先

一體又係360 分體又係360
分別有限
killer699 發表於 2019-2-9 13:32

有,一體水360個排厚度,個泵,水量都差異都幾大。無分別我唔會揾依D野黎搞。

有,一體水360個排厚度,個泵,水量都差異都幾大。無分別我唔會揾依D野黎搞。

via HKEPC Reader for And ...
kelvin2517 發表於 2019-2-9 13:35

大部分厚排, 厚左後FPI都會降低番
所以散熱效果同薄排差唔多, 只係靜左同 差既扇易推左
您要買超厚+高FPI既話, 呢D套裝唔岩您, 而且好可能需要push pull 6把扇

至於PUMP速, 您只有一個CPU冷頭, 其實都好難睇出分別

大部分厚排, 厚左後FPI都會降低番
所以散熱效果同薄排差唔多, 只係靜左同 差既扇易推左
您要買超厚+高FPI ...
killer699 發表於 2019-2-9 14:04

我又唔係話要買超厚。。。30同60MM分別JE

至於泵,我唔係唔認同個泵係有D浪費,其實好同意呀,只不過聽說一體水個泵好雞同內裡既水量係有比較大分別。

有錯請指正,分別唔大我都懶得搞

我又唔係話要買超厚。。。30同60MM分別JE

至於泵,我唔係唔認同個泵係有D浪費,其實好同意呀,只不過聽 ...
kelvin2517 發表於 2019-2-9 14:18

您宜家用咩AIO先?

如果本身都唔差
360->360分別真係可能冇您想像中咁大
遠不如開蓋換液金既提升

如果本身都用緊弱雞AIO
少少錢換晒D風扇/加風扇做PUSH PULL可能仲方便您

要自組的話, 一係就組兩個排