水冷風扇

最近買了phanteks p600s case + asus ryujin 360
但想請問一下水冷風扇的方向到底應該好似下圖咁,向下吸入機箱定向上吹出機箱成效比較大?
因為感覺向上會將機箱內熱風吹上上面個散熱器,擔心仲熱左,對流感覺唔知會唔會好D;而如下圖咁吸入機箱, 但後面只係得一個風扇吹出機箱外,熱力散唔切,加上熱力上升,上水冷風扇又吸風向下,打散熱力積係機箱入面.
所以想請問下有經驗師兄覺得應該向上定向下好D?

最近買了phanteks p600s case + asus ryujin 360
但想請問一下水冷風扇的方向到底應該好似下圖咁,向下吸入 ...
chakchoi 發表於 2019-2-22 02:23

最好吹出
1. 連低板箱內熱氣帶走
2 . 吹入就連灰塵都吸入

正面有冇扇?
好果有我會正背面吹入
排吹出

最好吹出
1. 連低板箱內熱氣帶走
2 . 吹入就連灰塵都吸入

正面有冇扇?
好果有我會正背面吹入
排吹 ...
驚你唔識 發表於 2019-2-22 02:42

正面都有二把吸入機箱.

路過搭單問下,我用緊H100I水冷,之前用ANTEC P280時,因箱頂無隔塵網,所以水冷排係同後面風扇都係吹出,前面兩把風扇就吹入,唔知係咪因為咁令機箱變左負壓,整到係PCI槽側邊果孔有塵抽入去,整到成機箱都係塵,宜家轉左phanteks 614LTG,前,頂,底都係隔塵網,如果係咁,我係咪應該前同頂水冷都係吹入,而後風扇同PCI側邊D孔都負責出風,令機箱變成正壓,咁會無咁多塵呢!?

有人youtube試過
單排呢個case, 冷排放前面 會好過放上面

放前抽入=cpu較低溫
因為冷排永遠吸最新鮮既室溫空氣

上排 多數抽出
熱氣本身向上升,上排玩抽入即係事倍功半

真係笑死真係有人自以為博士
前入較低溫 低幾多又講唔出
咪就係 1-2 度咁大把囉
上吹出咪又係 1-2 度分別囉
咩事倍功半
除非你話果1-2 度真係咁重要會搞到 CPU 降頻就無得好講姐
最住要上吸入吸入嘅塵就唔知點解特別多 ( 經驗之談 , 非紙上談兵) 到時唔係1-2 度嘅分別
係除時5-10 度嘅分別因為啲塵會積係冷排同風扇之間

塵多會熱
小學雞未上EPC都知

唔係唔知點解
上面正常多塵過前面, 係因為關機時間會有更大面積接住環境漂落D塵
但只計長開機至於前定上多塵, 都係要睇番每個人機箱放咩位, 屋企咩格局
我放地面高度、櫃底,地下多塵,前吸後吹行兩個月係多塵過上吸後吹兩個月(一樣氣壓)

一兩度又好, 五度又好, 十度又好
都係講邊個好D
如果樓主唔中意幾度分別, 自然唔會出現呢個POST, 是但裝左算Q左數

我講野既然冇錯您又可以插一餐, 唔知係咪上次POST您把扇性能差您懷恨在心到宜家定做乜勁
係就不如大家各自donate一隻扇俾第三方EPC師兄做一對一評測
邊把好D睇公平測試, 了結左佢, 咪再煩我
贏又好輸又好, 當俾全部人一個數據做買扇參考

塵多會熱
小學雞未上EPC都知

唔係唔知點解
上面正常多塵過前面, 係因為關機時間會有更大面積接住 ...
killer699 發表於 2019-3-3 22:41

師兄係問點放比較好
博士就話............................ ( 都係唔知師兄問乜囉 )

咩係打排你都未知啦
真係笑到碌地 ! ( 博士係用 CFM 風量 嚟打排   )

GT 勁 GT 醒 GT 無得頂
GT 扇係咁神 EK 就唔會有 Vandor , alphacool 唔會有 eloop
corsair 唔會有 ML 啦  最後就唔駛有 ARCTIC P 啦

路過,我個冷排用在ANTEC P280,裝頂位,向上吹出,大約半年左右清一次塵都會咁,可能因為個箱係負壓,好多塵係後面無隔塵網位入機