分體水冷配件疑問

最近決定搞分體水CPU散熱
已經買左以下用品
冷排: Black Ice  Nemesis GTR 360 
風扇:Noctua NF-A12x25 X3
水冷頭: Bykski FR-CU-RA-2018-V2 

準備買的用品
水箱水泵一體:  EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM
(雖然都有諗過用 EK DDC 3.1既水箱水泵一體,夠慳位)

已經決定會用三分厚軟管

我想請教是軟管快擰類配件
由於規模簡單,主要都係買幾個快懧,但我諗住安裝一個水箱去CPU既出口安裝一個排水閥,依度就考起我。
以我理解,要一個三通,一邊駁水管去CPU,一邊去排水閥
但又好似要一個叫對絲既物體,但完全唔知乜黎?所以想請教大家係點用?
係咪水箱,然後裝快懧--三通--快懧--排水閥咁樣?但對絲放係乜位
依類接頭好考起我

平平地接頭,大家有乜牌子推介?謝謝

另外,水冷液諗住透明,因為好似聽聞有顏色好易有沉澱物,唔知大家點睇?同埋有乜牌子水冷液大家推介呢?

Thxthx

via HKEPC Reader for Android

最近決定搞分體水CPU散熱
已經買左以下用品
冷排: Black Ice  Nemesis GTR 360 
風扇:Noctua NF-A12x25 X3 ...
kelvin2517 發表於 2019-2-23 23:13

呢個係對絲 , 有唔同長度同360度轉

中間係三通, 可以咁用

平平地用 Barrow

透明水 ....可以用屈人水 ( 記得用銀子彈或 銀條 )

呢個係對絲 , 有唔同長度

中間係三通, 可以咁用
驚你唔識 發表於 2019-2-24 00:16

THXTHX

無野畀一幅圖更清楚
對絲駁水泵,然後三通
終於明白了

THXTHX

無野畀一幅圖更清楚
對絲駁水泵,然後三通
終於明白了  

via HKEPC Reader for Android ...
kelvin2517 發表於 2019-2-24 00:20

最好買可360度 轉 嘅對絲

最好買可360度 轉 嘅對絲
驚你唔識 發表於 2019-2-24 00:26

THX,咁我買bitspower
其實配件都諗住買佢,安全D,好似密封安全度高。
不過好奇點解要可旋轉呢?

另外,搭單問下,水冷頭個兩隻快懧又駛唔駛可360度轉呢?如果軟管?

THX,咁我買bitspower  
其實配件都諗住買佢,安全D,好似密封安全度高。
不過好奇點解要可旋轉呢? ...
kelvin2517 發表於 2019-2-24 00:31

因為上圖果隻常用於駁長或接駁一邊可360 旋轉用
所以買呢隻就啱

冷頭果邊唔需要

因為上圖果隻常用於駁長或接駁一邊可360 旋轉用
所以買呢隻就啱

冷頭果邊唔需要 ...
驚你唔識 發表於 2019-2-24 00:40

多一個問題

依種可旋轉既三通,其實係咪即係可旋轉對絲+三通?

Thx ching

其他野都用到來佬貨
冷頭點解唔用埋EK / bitspower 尼?

其他野都用到來佬貨
冷頭點解唔用埋EK / bitspower 尼?
OHiToMiO 發表於 2019-2-26 01:48

主要手快買左,另外黎緊可能轉Zen2,水冷頭又要轉

哈....
唔怕,到時換Aqua