點解要把冷排放在機箱前散熱

有個問題想請教,我見現在好多機箱都把360冷排都裝在機箱前面,甘樣裝法唔係風扇入風時候就會把冷排熱氣吹入機箱,在由機箱頂和後的風扇吹出,其實甘樣唔係好事咩?點解要甘樣做??

點解唔係把280和360冷排裝在機箱頂部由頂部風扇吹走熱氣?甘樣應該會減少好多熱氣起機箱內??

有個問題想請教,我見現在好多機箱都把360冷排都裝在機箱前面,甘樣裝法唔係風扇入風時候就會把冷排熱氣吹 ...
btgirl1231 發表於 2020-6-22 17:57

https://pcpartpicker.com/forums/ ... cement-top-vs-front

https://kknews.cc/zh-hk/digital/6822xym.html

有個問題想請教,我見現在好多機箱都把360冷排都裝在機箱前面,甘樣裝法唔係風扇入風時候就會把冷排熱氣吹 ...
btgirl1231 發表於 2020-6-22 17:57

會   但係唔多機箱上面放得落360
240 又唔夠力壓 intel 8核cpu   後面裝120又好雞肋

自組水多數都會連左上面頂嘅冷排先

裝前面都可以吹出掛
未用過唔肯定

熱風吹入機箱其實唔怕
因為有對流

熱風吹入機箱其實唔怕
因為有對流
XML 發表於 2020-6-22 22:23

自然風叫入機箱前面當然無問題,但前面機箱裝了冷排,甘散熱後D熱氣會起機箱內,在由頂部和後面風扇排出,但排出前以有熱氣起CPU和顯示卡位置,當我係一體式水冷,顯示卡只係風冷,甘顯示卡用左熱風散熱,甘一定無甘好,所以感覺無甘利想>.<

自然風叫入機箱前面當然無問題,但前面機箱裝了冷排,甘散熱後D熱氣會起機箱內,在由頂部和後面風扇 ...
btgirl1231 發表於 2020-6-23 10:47

想cpu 同gpu 都理想只有用自組水冷,但又好貴。

自然風吸入 再經冷排排出
熱風停留左係機箱附近 其實都係吸番入去

除非你機箱位都有規劃風道
或者空間已經足夠均勻散熱

水冷+冷氣環境先會一流

自然風吸入 再經冷排排出
熱風停留左係機箱附近 其實都係吸番入去

除非你機箱位都有規劃風道
或者空間已經 ...
XML 發表於 2020-6-23 11:35

有冷氣就係王道

有冷氣就係王道
btgirl1231 發表於 2020-6-23 11:36

冷氣對風冷都一樣,如有冷氣室內溫度24度,機箱前面抽生風入經過ram,老母板VRM同m.2 ssd 散發熱力,機箱已有30~34度以上cpu同gpu風扇抽機箱熱風再吹cpu 同gpu,所以我個人打機二小時以上gpu/cpu溫度越來越高機箱溫度62c,gpu 65c(rtx2070 super 3風扇)/cpu 63c(360mm aio)。