自組水冷風扇controller

請問各位,自組水冷,大家的冷排風扇,如有3丶4把或以上(不計機箱,只計冷排),你們是怎樣接電/控制的?
Thx.

請問各位,自組水冷,大家的冷排風扇,如有3丶4把或以上(不計機箱,只計冷排),你們是怎樣接電/控制的?
...
eel997 發表於 2020-8-24 17:05

我會買個3/4pin 8-10組集線器用sata/大4pin 接psu。將冷排風扇同機箱風扇連在集線器,再將集線器pwm 連接主版cpu fan 再set bios跟cpu 溫度行。

我會買個3/4pin 8-10組集線器用sata/大4pin 接psu。將冷排風扇同機箱風扇連在集線器,再將集線器pwm 連接 ...
arfatt 發表於 2020-8-24 19:33

謝 ching
請問有無圖或link?
Thank you. :)

記得買定3/4PIN延長線

回覆 2# arfatt
部2號機仲用緊呢個 可調速 溫度顯示

回覆  arfatt
部2號機仲用緊呢個 可調速 溫度顯示
9s9s9 發表於 2020-8-24 20:41

呢啲先正嘢。

集線器

我3*360 先用1開3的線將rad 3把風扇整合成一條線 再用延長線放落 集線器control 主板 1=>3=>9 咁樣整理線會好靚仔

集線器

我3*360 先用1開3的線將rad 3把風扇整合成一條線 再用延長線放落 集線器control 主板 1=>3=>9 咁樣 ...
judao92 發表於 2020-9-4 05:09

但你咁樣拖法,怕唔怕電壓過大燒port 呀

但你咁樣拖法,怕唔怕電壓過大燒port 呀
OHiToMiO 發表於 2020-9-6 10:20 AM

集線器獨立供電比9把風扇,
佢一拖3只要同一線路上3把扇加埋唔好過1A(一般集線器每個port上限都係1A)問題不大