又有嘢問

之前話唔知個泵壞定個排或冷頭塞咗,趁呢幾日放假拆咗個頭出嚟洗,
洗完而家乜事都冇,泵都唔洗換!
但係問題又嚟啦:
事關原本諗住個泵壞就開始上網睇泵,跟住見到EK新出嗰啲fitting好靚下,
而家心思思想換套自組水玩硬管

想問下硬管用亞加力定PETG定銅管好啲?
如果鋼管會唔會好過銅管?
本身用緊AQ呢個一体水(下圖),我應該加多個水箱同360排定係唔要個一体水換做兩個360排+泵箱一体好啲?
airplex modularity system 01.jpg

另外想問有呢個頭係咪唔洗用倒角器?
https://www.primochill.com/collections/rigid-tools/products/primochill-rfb-rigid-tubing-finishing-bit

PETG易彎又易剪, 應該合適新手多D
再唔係您可以買條acrylic 對比下效果/難易度再決定

見到EK新出嗰啲fitting好靚下 +1

鋼管你無工具好難cut, 而且又唔會比銅管好幾多
如果普通紫銅管可以用彎管器
但如果你買上色/電鍍銅管就要買啲預先彎咗嘅,因為果啲用彎管器彎位處電鍍層會龜裂/甩色
PETG就施工方便
acrylic唔太建議因有啲脆好易裂

EK舊果隻HTC Classic啲電鍍用一段時間會甩色好核凸
唔知新果隻Quantum Torque會唔會

>>本身用緊AQ呢個一体水(下圖),我應該加多個水箱同360排定係唔要個一体水換做兩個360排+泵箱一体好啲?
效能上分別不太,反正你都係用360*2+一個D5,視孚你機箱入面位置點安排

>>另外想問有呢個頭係咪唔洗用倒角器?
原來有樣呢嘢, 我都想買番個悿

PETG易彎又易剪, 應該合適新手多D
再唔係您可以買條acrylic 對比下效果/難易度再決定

見到EK新出嗰啲fitti ...
killer699 發表於 2020-8-26 10:23

咁Acrylic我唔考慮了,隻Satin Titanium真係越睇越正,我都啱啱訂咗

鋼管你無工具好難cut, 而且又唔會比銅管好幾多
如果普通紫銅管可以用彎管器
但如果你買上色/電鍍銅管就要買 ...
inori 發表於 2020-8-26 12:31

最頭痕係水路,想請教下水路應該點樣走,而家用緊個陳年Caselabs STH10,上面同中間可以放個360,同埋應該向上吹定向下吹?

最頭痕係水路,想請教下水路應該點樣走,而家用緊個陳年Caselabs STH10,上面同中間可以放個360,同埋應該 ...
caeser 發表於 2020-8-27 01:49 AM

中間點放360?
全部harddisk移走?

巨無霸 Caselabs STH10
捨得轉窿可以一個480排一個360排
係咪一定要返咁多HD??
你個箱半個人咁高,點玩都得啦

中間點放360?
全部harddisk移走?
inori 發表於 2020-8-28 12:12

圈住個兩個位本身出廠已經有三個12cm風扇位可以裝到360排,只需要甩咗塊鋁片就得

巨無霸 Caselabs STH10
捨得轉窿可以一個480排一個360排
係咪一定要返咁多HD??
你個箱半個人 ...
驚你唔識 發表於 2020-8-28 16:15

我玩PT啲HDD全部要裝返,如果唔係唔洗咁頭痕

回覆 9# caeser
最快最簡單 :