冷排水路問題

CPU GPU 串聯 再並聯3*360冷排 有冇諗頭
目前雙D5串聯 泵改做並聯又有冇改善

>>水道板方案都係行呢種循環方法

目前雙D5串聯 泵改做並聯又有冇改善
>>雙D5未試過 不過水流太大力有時未必係好事

樓主用咩spec 要用到 3隻 360 咁多尼

目前雙D5串聯 泵改做並聯又有冇改善 ...
judao92 發表於 2020-9-7 23:31

水道越簡短行循環溫度越低。行雙D5 泵加水缸我未試過,俾我會D5泵同水缸 > CPU/GPU(邊張近就邊張先)>360mm冷排>360mm冷排>D5泵>360mm冷排>水缸。

目前雙D5串聯 泵改做並聯又有冇改善 ...
judao92 發表於 2020-9-7 23:31

你直接串聯,  後者D水一定好熱

>>水道板方案都係行呢種循環方法

目前雙D5串聯 泵改做並聯又有冇 ...
gakko 發表於 2020-9-8 00:12

水流太大力有咩問題?

樓主用咩spec 要用到 3隻 360 咁多尼
OHiToMiO 發表於 2020-9-8 09:51

冇冷氣 要壓2080ti同9900K

你想要既改善係乜野? cpu/gpu溫度下降?
close loop黎講串聯同並聯溫度上應該無乜分別
並聯只會增加流量減少揚程,
但係本身流量足夠既情況下再增加流量並不會將溫度大幅下降
者係話流量vs溫度既關係並不是linear的
並聯增加流量只會令成個Loop唔同地方水溫既ΔT收細
簡單講成個Loop既水溫平均啲,但對CPU/GPU散熱幫助不大
我覺得就唔值得攪咁大龍鳳去改

你可以參考吓呢個youtuber做既實驗
https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=der8auer

室溫溫度30 機內33度 idle水溫 36 37 做唔到上網睇果種idle差一度 燒機十度內果種效果

2*ek pe 1 alphacool st30 xflow 10把A12*25 雙D5

All fans full speed D5 pump pwm50%

機箱O11D XL

室溫溫度30 機內33度 idle水溫 36 37 做唔到上網睇果種idle差一度 燒機十度內果種效果

2*ek pe 1 alphacoo ...
judao92 發表於 2020-9-9 17:39

分Loop
定串聯?