想砌2號機, 順手試下學人自制AIO~

如題, 大家唔好屌小弟屎忽痕 囧rz
凡事都係新挑戰, 事因前排準備砌廳用既gaming ITX果陣睇到一條Optimum Tech既片,
佢介紹左隻強國造既Barrow牌pump+水箱+Block一體式產品...我心諗咁on9有咁方便?
所以就去買料試下自己整"簡易水冷(AIO)"。

LIST:
Barrow INTEL/AMD/X99/X299 water block integrated pump and reservoir (model:LTPRP-04)
EK classic fittings 10/16  (共4粒)
EK Black Cap with logo  (1粒)
EK ZMT Tubing
EK CoolStream PE 240

拿, 我買左前有做research, 其實德國Alphacool都有出同類產品的, 但我對比左外表, 我覺得Barrow果隻比較Steampunk...所以先買, 因為小弟成部機都想全黑唔點發光, 所以先會買左強國野。

大家唔想睇到強國貨既手足請點右上或返回上一頁啦!

其實今日食完晚飯我就拿拿聲裝好晒個"AIO"
而家排緊泡!!!!!

bubble

※EK既野其實真係好睇, 連個銀色CAP都好睇過人XD
EK cap.jpg

過一兩日裝好晒成部野, 出下包膠睇下呢個AIO掂唔掂

師兄~等你報告...
我都想買呢款 block ~不過又經漏水~

師兄~等你報告...
qq200367 發表於 14/11/2020 09:16

好~ 用一星期左右比個包膠你

今日UPDATE:

開左成晚排泡, 由尋晚12點開到今早9點, 已經無晒泡泡聲, 拎起個PUMP傾斜倒走少少多出既水, 再上番個CAP就整好左!

KO

CAP

師兄~等你報告...
qq200367 發表於 14/11/2020 09:16

C hing, 小弟已經試左一日。 岩岩打完兩個鐘online game, 即去跑3轉Cinebench20, 再用HWinfo64睇最高溫。
只有73度max, 打機果陣用Afterburner睇住都係44-53度, 效果好理想。

遲下用夠一個月, 再睇下會唔會性能下降

原圖

Barrow呢個冷頭泵箱一體雖然效能一般但放A4/ITX機箱真係無敵
不過我會買Acrylic, 唔要RGB最多唔插燈, 但透明可以睇到入面D水咩情況

Barrow呢個冷頭泵箱一體雖然效能一般但放A4/ITX機箱真係無敵
不過我會買Acrylic, 唔要RGB最多唔插燈, 但透 ...
inori 發表於 16/11/2020 13:51

ITX救星+1

原本小弟諗左好幾日到底點整個自組水比架2號機好, 點知屎忽痕見到早排有YouTuber做左呢隻介紹, 即時PROBLEM已SOLVED

呢隻野睇落好COMPACT, 但佢果3個fitting口既距離係夠我裝晒10/16既fitting, 再上EK ZMT管、 水力都夠大、同時靜; 同埋我其拆過佢架野, 望下內部係點先夠膽用, 我發覺好佢結構係好簡單, 同埋個PUMP係中上檔次果種DDC款, 我諗耐久度應該係無問題

缺點:
- 隨盒係無其他socket,我問左客服, 話要另外單買, 雖然大家未必INTEL AMD兩邊狂跳, 但AM4下代應該都係會轉, 所以想長用到盡既人可能到時要再買 (咁當然間廠佢地都未必而家就知下代會改成點啦)
- 佢跟機果條線, 上面有個死人手動教速, 造工質地好差...(maybe我買既個體問題)
- 貴, 強國野黎講, 佢夠膽死賣我比歐洲野貴

番屋企拍張成品圖先, no pic no truth 囧

ITX救星+1

原本小弟諗左好幾日到底點整個自組水比架2號機好, 點知屎忽痕見到早排有YouTuber做左呢隻介紹 ...
Sam0618 發表於 2020-11-16 02:44 PM

DDC冷頭泵箱一體黎講得佢一間
獨市就咩都貴嫁啦一定
如果係AQ/EK/BP出呢隻野肯定係Barrow 2-3倍價錢
依家連LCD版都出埋,個DDC到底點散熱...

回覆 7# inori

被動散熱。個罩係金屬, 我呢隻無monitor既連天蓋都係鋁來, 你個箱入面有airflow就會散到熱, 同埋我教到中等轉數, 開成晚排泡第二朝早摸落完全同室溫一樣, 所以師兄可以唔洗考慮佢熱唔熱呢點

補番將我set up先

箱係放台面, 有D人鍾意放地面, 地面會更涼少少
Desktop setup.jpg

我D線盡左力, 執到無乜野凸出來影響氣流, 4隻扇一樣速度, 恆速1200轉
case setup.jpg

吸氣式三文治
箱外空氣>dust filter>radiator>fans>in-case
Radiator and fans.jpg

DDC冷頭泵箱一體黎講得佢一間
獨市就咩都貴嫁啦一定
如果係AQ/EK/BP出呢隻野肯定係Barrow 2-3倍價錢
依家 ...
inori 發表於 2020-11-16 15:56

LCD板下面 開曬孔...靠 頂置風扇/後置風扇.. 抽風風道..

回覆 7# inori

同埋補多點, 自己有做research,
如果師兄玩NCASE M1/Coolermaster RN100, 同時又想雙RAD,
有monitor版本佢會岩岩好頂到