冷排有無得修補?

事原我有一個360厚排,好耐之前上風扇時不小心整穿咗丶漏水...所以一直放喺度無用。
今日執嘢時見到又勾起呢段傷心往事。
我把心一橫用錫焊接返,而家開個泵loop住試緊。so far 好似無事。
請問各位師兄,咁其實work唔work呢?
又各位有無呢方面嘅經驗丶心得呢?
Thx!

家用銅水喉都係用錫銲接,水壓比水冷電腦系統更大都冇事
正常使用應該冇問題

家用銅水喉都係用錫銲接,水壓比水冷電腦系統更大都冇事
正常使用應該冇問題 ...
chining0923 發表於 2021-1-5 11:01

接口上錫,受水壓面少

你試下穿喉有無人咁補?無的

報告一下:
尋日駁咗條loop試,行咗一日,無事
另外,隻排打算外置,就算漏水都無咁傷

接口上錫,受水壓面少

你試下穿喉有無人咁補?無的
Dcup 發表於 2021-1-6 12:58

穿喉呢D大獲野當然冇人咁補...電腦可以做架都...只要你唔怕佢噴水GGWP

回覆 4# eel997

外置就乜都唔怕啦....唔好近電制果D冇問題...最多係玩玩下突然過熱(D水冇曬 )

最好買過新, 一陣用用下漏水就GG, 用都唔安心
比我會上埋玻璃膠, 溶點都150/200度以上

最好買過新, 一陣用用下漏水就GG, 用都唔安心
比我會上埋玻璃膠, 溶點都150/200度以上 ...
gn01119056 發表於 2021-1-7 09:06

Thank you 師兄,但錫的溶點唔係仲高過玻璃膠咩(over 200C)?
其實隻排係穿咗少少,但未至於噴水
而家仲係試緊,駁咗個D5開到最高齋loop,尋日行咗一日一夜,未見有事

報告一下:
尋日駁咗條loop試,行咗一日,無事
另外,隻排打算外置,就算漏水都無咁傷 ...
eel997 發表於 2021-1-6 15:02

如行外置冷排機箱內溫度低好多。

Thank you 師兄,但錫的溶點唔係仲高過玻璃膠咩(over 200C)?
其實隻排係穿咗少少,但未至於噴水:redface ...
eel997 發表於 2021-1-7 09:50

錫同玻璃膠都無問題, 最怕係無啦啦漏水, 用都唔安心, 如果雙層保障會安心些, 但始終水既野買過件新係最好
日日不斷冷縮熱漲, 可能移左少少位, 慢慢老化硬化你都唔會知, 燒左部機就得不償失
理論上係好安全, 其他接口位出事機會仲大, 可能我擔心過度