3090, 上水之等了又等

張EVGA 3090 FTW3 Ultra終於到手

未拆張Vega 64, 換機箱再一次過拆水道。

一定要上水冷, 響EK訂咗前後全套waterblock, 但個active backplate估計要7月15日出貨, 把心一橫等埋佢算。

其實我用開Vega 64,  Bykski waterblock好地地 淘寶見到RMB1000左右真係好吸引.....

有冇Ching玩緊3090 + 雙面水冷? 我主要用途都係打機, 其次係玩吓AI咁, 唔會用黎掘礦搵錢, 只係上開水嚟嘅就去到盡。

3090據說背板都要上水

3090據說背板都要上水
SEIKO 發表於 2021-6-12 11:07

係。正解。

淘佬o野係平。但張卡現在20k。你博吾博。我就吾博la

Linus Tech Tips 早排有講Active cooling backplate,你可以參考下,背面vRAM係好熱...

淘佬o野係平。但張卡現在20k。你博吾博。我就吾博la
m_m 發表於 2021-6-12 19:55

咁我以前R9 290 Crossfire同Vega 64都係用Taobao嘢Bykski,係未出現過意外嘅.....

搵到人地評Bykski FTW3 3090 WB(單面),比同樣單面嘅EK高兩度,小問題係供電果度唔夠貼要自己搵嘢填
https://www.youtube.com/watch?v=YYzWfZjPOcE

Bykski FTW3 3090 WB(雙面)早兩日有Discount RMB740真係平到笑,但訂咗EK我會頂埋佢。

Linus Tech Tips 早排有講Active cooling backplate,你可以參考下,背面vRAM係好熱...
sasuke 發表於 2021-6-15 04:00

我識人業餘挖礦用3090 FE,背面ram熱到hash rate降速要搵fan吹先好少少,係唔知打機有冇影響。

係而家打機load用到100%會過熱limit,同以前啲卡未改水前一樣。