邊隻防毒軟好用?

自己用緊付費版 Avast 同 NOD32 (幾部腦)
Avast 老老實實真係好明顯拖慢部腦, 而且嚴重誤報, 我寫個 bat file 佢都當病毒
NOD32, so far 冇大問題, 以前用過企業版印象都唔錯
之前公司又有用 Symantec, 家用好少見... 好似叫 Norton?

到底邊隻防毒軟好用呢? 有冇邊隻既唔會拖慢部腦而又安全呢? (又要馬兒好又要馬兒識寫稿?)

Just installed AVG ultimate,  seems better than Avast

paid : ESET
free : bitdefender

自己用緊付費版 Avast 同 NOD32 (幾部腦)
Avast 老老實實真係好明顯拖慢部腦, 而且嚴重誤報, 我寫個 bat fi ...
osaka1217 發表於 2018-10-19 14:49

要俾錢, 我一定唔買Eset
Eset 7,8,9,10都用過, 到第10代定11代嗰時, 個防火牆真係Bug到爆. 令我燥到爆炸
防毒又唔係最強嗰個!!
AVG, Avast都用過, AVG當你熄其中一個防護, 唔想用佢某一個Function時, 佢會成個都紅咗, 好似有重大問題咁
Avast就唔會成個都紅, 但係兩者個進階擺位好令人混亂, 分類唔清晰, 啲位難揾啲.

P.S. Avast有得排除同詢間User先做嘢

要俾錢買, 我一定買卡巴, 佢防毒最強, 少少都Sense到, 敏感啲, 感覺係有做嘢的
以前都用過佢, 但啲人嫌佢貴.

利申: 用緊Avast

AVG ultimate 用家路過

AVG ultimate 用家路過
ckwong722 發表於 2018-10-20 02:04

俾咗幾錢??

39.99USD, 2 year

39.99USD, 2 year
ckwong722 發表於 2018-10-21 01:18

Thx

comodo, 免費
但幾難用

要俾錢買, 我一定買卡巴, 佢防毒最強, 少少都Sense到, 敏感啲, 感覺係有做嘢的
以前都用過佢, 但啲人嫌佢貴.

alan216hk 發表於 2018-10-19 10:50 PM

卡巴好敏感,我建議識得用先好裝,初學者/長者不宜
病毒碼下載得好慢

題外話,代言人不討好