原帖由 jackli 於 2009-5-24 10:10 發表

lm317.....
效率太低喇.....
用lm2576啦

新手試用包, 普普通通o既夠啦... LM317 晌 taobao 一粒粒買都係 $2... 2576 貴兩倍都唔只, 而且 317 對新手來講, 317 2 粒 resistor 就得, 易用好多

原帖由 dulllou 於 2009-5-24 11:22 發表

新手試用包, 普普通通o既夠啦... LM317 晌 taobao 一粒粒買都係 $2... 2576 貴兩倍都唔只, 而且 317 對新手來講, 317 2 粒 resistor 就得, 易用好多

另外問一問, 香港邊度可以買到Switch Regulator?
好似好少咁......
比如話lm2576 咁普通, 華x 都無

原帖由 edwardfcy 於 2009-5-24 10:57 發表
我有興趣!我都想參加。如成事,請預埋我!THX!

有. 最新一本叫 "Making things talk" (2009 出版), arduino 個原作者寫的
http://oreilly.com/catalog/9780596510510/

Amazon US$19.9, Pageone $280, 黃金地庫訂的話係 用原價 (US$30 再打返八折, 但訂要等個半月)

如果唔想睇英文書, 有一本叫《交互式系統原理與設計》, 大陸翻譯 (原書叫 Physical Computing (2004 出版), 都係 arduino 個原作者寫的), 大陸價 $45. www.amazon.cn 有折 (留意, 少年宮個書城個 web 話呢本書有貨, 去到又話冇, 白行左一趟 )

如果唔想俾錢買書, "Getting Started with Arduino" 原價 US$12.9, Arduino 官網 http://arduino.cc 有 PDF 版本 (Full version) 免費 Download. 另外 Arduino programming notebook 亦都有 PDF 版晌官網

原帖由 jackli 於 2009-5-24 11:27 發表

另外問一問, 香港邊度可以買到Switch Regulator?
好似好少咁......
比如話lm2576 咁普通, 華x 都無

我上次去__輝好似連 317 都唔見有...
呢d...有朋友做呢行就靠朋友, 冇就 taobao 把啦
你嫌連費費o既 (其實都只係 $30...), post 上來 (記得寫多幾隻字話有幾好有幾好放下毒) , 大把人爭住同你 share 運費

原帖由 dulllou 於 2009-5-24 11:33 發表

我上次去__輝好似連 317 都唔見有...
呢d...有朋友做呢行就靠朋友, 冇就 taobao 把啦
你嫌連費費o既 (其實都只係 $30...), post 上來 (記得寫多幾隻字話有幾好有幾好放下毒) , 大把人爭住同你 share 運費

lm317 一定有... 係集成電路ic 果度......好多,,,,,
另, taobao係咪要信用卡果D嫁?
$30唔算貴 , 最怕係收唔到貨姐
我依家都係等你搞share運費  

原帖由 jackli 於 2009-5-24 11:35 發表

lm317 一定有... 係集成電路ic 果度......好多,,,,,
另, taobao係咪要信用卡果D嫁?
$30唔算貴 , 最怕係收唔到貨姐
我依家都係等你搞share運費  

我記得晌 regulator 度搵過冇....不過 anyway... 我已經晌 taobao 買左 10粒 317 10粒 TIP120 學緊用

taobao 多數唔用信用卡的, 用"支付寶". 晌大陸銀行有 account 的話會好方便, 買野時直接晌 ebanking 過錢落支付寶俾錢.

taobao 唔太驚收唔到貨, 佢抄 paypal -- 先入左錢落支付寶, 支付寶收到錢就會通賣家出貨, 你收到貨去支付寶 confirm 收貨支付寶先會放數俾個賣家. 有少少似 LC 形式.

講時講, 我有8粒 8MM RGB 全彩 LED 同一件 8*8 RGB dot matrix 多, 一舊水有冇人要 ? :

原帖由 dulllou 於 2009-5-24 11:42 發表

我記得晌 regulator 度搵過冇....不過 anyway... 我已經晌 taobao 買左 10粒 317 10粒 TIP120 學緊用

taobao 多數唔用信用卡的, 用"支付寶". 晌大陸銀行有 account 的話會好方便, 買野時直接晌 ebanking  ...

你用黎玩  穩壓擴流  不過電壓降太大真係熱到high high

係中國(香港)銀行有acc 就得?

似paypal ,咁真係好似幾安全

一舊水有哂全部?

原帖由 jackli 於 2009-5-24 11:46 發表

你用黎玩  穩壓擴流  不過電壓降太大真係熱到high high

係中國(香港)銀行有acc 就得?

似paypal ,咁真係好似幾安全

一舊水有哂全部?

唔係中銀香港 (BOCHK), 而係大陸o既銀行戶口+ebanking
其實晌香港o既大陸銀行都得, 不過會變左 wiretransfer, 次次都要扣手續費
我係走上深圳開左個戶口, 入左幾千蚊 HK$ 落去, 你見幾時匯價 OK 就 log 上 ebanking 轉佢做人仔. 到要買野時先用幾多過幾多落支付寶

係啊, 一舊水八粒8MM RGB LED加一片 8*8 RGB dot matrix 啊 (冇記錯應該件 8*8 係 5MM). 2 樣都係全新未用過, 而且 D 腳都幾靚仔冇氧化冇

原帖由 dulllou 於 2009-5-24 11:56 發表

唔係中銀香港 (BOCHK), 而係大陸o既銀行戶口+ebanking
其實晌香港o既大陸銀行都得, 不過會變左 wiretransfer, 次次都要扣手續費
我係走上深圳開左個戶口, 入左幾千蚊 HK$ 落去, 你見幾時匯價 OK 就 log ...

姐係返大陸的中銀開戶口?

原帖由 jackli 於 2009-5-24 12:26 發表

姐係返大陸的中銀開戶口?

係. 我開左個招商銀行... 開戶口o個陣記得要加埋 ebanking (留意, 大陸 ebainking 舊 usb dongle 多數都要錢, 冇記錯招行係 $40)